Alt om Egypt – Pyramidene i Egypt, Historie, Demografi


Egypt er et land i Nord-Afrika. Sinai-halvøya er en del av Egypt, men utgjør en landbro til Asia. Landet dekker et areal på ca 1.001.450 km, Egypt grenser til Libya i vest, Sudan i sør og Gazastripen og Israel i øst. Den nordlige kysten grenser Middelhavet, den østlige kysten av Rødehavet. Egypt er ett av de mest tettbygde områder i Afrika. De fleste av sine 80 300 000 innbyggere bor i nærheten av Nilen, hvor den eneste oppdyrkede jorden finnes – i et område som er rundt. 40 000 km (til sammenligning: Danmark er arealet er 43 094 km) Den store områder i Sahara-ørkenen er lite befolket. Omtrent halvparten av Egypts befolkning bor i urbane bosetninger, med de fleste bor i tettbygde sentre, Kairo, Alexandria og andre store byer i Nilen Delta.

Egypt er kjent for sine eldgamle sivilisasjon og har noen av verdens mest berømte monumenter, inkludert Giza pyramide kompleks. Den sørlige byen Luxor inneholder en rekke gamle kunstskatter, for eksempel Karnak tempel og Kongenes grave. Egypt er et viktig politisk og kulturell nasjon i Midtøsten.

Verktøy og andre arkeologiske funn viser at folk som har bodd i Nildalen i mer enn 60.000 år. Rundt 3300 f.Kr. fremveksten av en dominerende politiske og religiøse kulturen opp.

Historikere generelt dividerer den egyptiske sivilisasjon i disse periodene:
Den predynastiske periode.
Den tidligste dynasti, 1 / 2. dynastiet, 2575-2134 f.Kr.
Det gamle riket, 3 til 6. dynastiet, 2134-2040 f.Kr.
Det midtre riket, 12 og 14. dynastiet, 2040-1640 f.Kr.
Det nye riket, 18 og 19 år. dynastiet, 1550-1070 f.Kr.

Mellom de sistnevnte tre perioder opererer man, hhv. Første mellomepoke (9 til 11. Dynastiet) og Andre mellomepoke (15 til 17. Dynasti). I mellom disse periodene, landet er svak og uten autoritet, og ofte delt. Etter disse periodene kommer
Sent periode
Persertiden
Den Gresk-romerske perioden, 340 f.Kr. – 30

I år 639 vinnende arabere Egypt fra det bysantinske rike og innfører den andre siden, den arabiske språket og islam. Trikset igjen begynner å blomst med elegante offentlige bygninger og palasser. De 969 vinner Shiite-dynastiet, Fatimiderne, Egypt og etablere Kairo som sin hovedstad. Denne guiden til produkter i 1171, når Saladin vinne Egypt og slå den sammen med Syria. I tillegg er Egypt konvertert til Sunni Islam. I 1250 gjør mamelukkerne, som opprinnelig kom til Egypt som krigsfanger, opprør og vinne makt. Under sitt regime er Egypt en viktig kulturell, militære og økonomiske sentrum. I 1517 Cairo vil bli beseiret av sultanenes Selim I, som reduserer Egypt til en provins i det ottomanske riket.

Det ottomanske regimet gjort fram til 1798, da en fransk ekspedisjon ledet av en ung offiser med navnet Napoleon Bonaparte invaderte Egypt. Hensikten var å blokkere den britiske tilgangen til India. I slaget ved Abu Qir i 1798 ødela den engelske, den franske styrker, som måtte forlate landet i 1801. Det kortsiktige målet for okkupasjon, men en stor innvirkning på Egypt framtid som et resultat av kontakten med Vesten.

Kart over Egypt:

Etter Muhammad Ali Pasha perioden, begynte det å gå bedre for økonomien, til tross for åpningen av Suez-kanalen i 1869, bygget med fransk hjelp. Siden det et tidsetterslep bak på nedbetaling av utenlandske lån, tvinger Egypt i 1875 til cede majoriteten av aksjene til England. I 1881 -82 hjelper engelskmenn å beseire en nasjonalistiske oprør. Det slutter med at England satte seg selv i kraft i Egypt, å utnevne en engelsk leder. I 1922 avsluttes med protektorat at Egypt blir et monarki under kong Fuad. I 1937 han fulgte Kong Farouk og britiske tropper trekker ut av Egypt, bortsett fra Suez-området.

Etter krigen vokste nasjonalistiske følelser, spesielt etter den arabiske tap til Israel i 1948. I 1952 over hær kommandoen, som tvang kong Farouk til å fratre. I 1953 avskaffet monarkiet, og Egypt er en republikk med General Muhammad Naguib som den første president.

I 1954 tvang oberst Gamal Abdel Nasser Naguib å gå ned og bli president selv. Siden Vesten nekter å finansiere Aswan Dam, Nasser nasjonalisere Suez-kanalen i 1956, etter som Storbritannia, Frankrike og Israel invades Egypt. Under press fra USA, Sovjetunionen og FN må snart trekke seg. Nassers rykte i den arabiske verden blir vokser til en base.

Nasser dør i 1970 og etterfulgt av sin Vice President, Anwar Sadat. I november 1977 Sadat tar en dramatisk skritt mot fred med Israel ved å besøke Jerusalem, og taler i Knesset (israelske parlamentet). Den endelige avtalen ble underskrevet 26 Mars 1979 i Washington. Etter den israelsk tilbaketrekning fra Sinai fra Egypt og Israel opprettes diplomatiske forbindelser – til stor ergrelse i mange deler av den arabiske verden.

Så stor er den harme som Sadat i 1981 er drept av muslimske fundamentalister. Hans etterfølger Hosni Mubarak møter fredsavtalen, men sterkt kritiserer mangelen på fremgang i de palestinske problemet. Egypt rolle som fred forelegg i Midtøsten fredsprosessen gir landet en svært viktig plass i regionen. Egypt er av skiftende økonomien fra å være statsført til en mer marked drevet av liberaliseringen og privatiseringen.

Pyramidene og Historiske Byer
Deir el Medina

pyramidene i Egypt:

Egypt er kjent for sine pyramider, som Keops pyramiden er den største med en høyde på ca. 146 meter. Det har lenge vært et mysterium hvordan egypterne for mange tusen år siden kunne bygge slike enorme monumenter, og en god kunnskap om matematikk har vært en forutsetning. Den største og mest berømte av alle pyramidene er Keops pyramiden. Kong Keops hersket sammen fra ca. 2625 til 2550 f.Kr. (før Kristus), og selv om det ble bygget på hans pyramide i alle disse årene, var ikke ferdig da han døde. Keops’ pyramide var et flott byggverk. Det ble brukt over 2 millioner steinblokker, som hver veide mellom 2 og 5 tonn. Blokkene ble dratt opp den lange jorden banker hele veien til toppen av pyramiden. Egypterne visste verken hjulet eller løfter stang slik at hver blokk måtte dras og skyves på en slede med hundrevis av mennesker. Siden den store pyramiden ble ferdig, den ytre var dekket med hvite krittforskningsplater, så det kunne bjelke i sola og sett fra en avstand. Inngangen til graven kammeret var dekket med store steinblokker, så det var skjult. Det var tider gjort usant, så robbers ville gå seg vill og dø hvis de prøvde å bryte seg i graven fred. For å unngå alvorlig robbers, er det få som visste hvor kongens pyramide ble gravkammer.

Geograf
Feluk på Nilen

Egypt ligger i den nordøstlige delen av Afrika med den østlige grenser av Gazastripen og Israel, nord for Middelhavet, vest til Libya, i sør til Sudan. Dens område er om lag 1 million kvadratkilometer. Klimaet gir ekstremt varme og tørre somre og svært milde vintrene. Landets høyeste punkt, Mount Catherine (eller Sinai) 2.642 meter over havet ligg i sør i Sinai ørken. Egypt har kontroll over nesten 200 km lange Suezkanalen, den korteste sjøveien mellom det indiske hav og Middelhavet.

Den består av fire store geografiske regioner, Nildalen og deltaet, den arabiske ørken, den Libyske ørken og Sinai-ørkenen. Nildalen er 1.530 km lang. I den sørlige dalen er sjelden mer enn tre km lang, nord for Edfu vanligvis 8-16 km. Fra Cairo og Nord Valley smitte ut i den fruktbare deltaet. Den arabiske ørken er en forlengelse av Sahara. Den inneholder bare noen oaser og er stort sett ubebodd. Nubiske ørkenen er et platå som fortsetter inn i Sudan. Sinaihalvøya er også en ørken.

Nilen, Egypt eneste elva, er av uendelig betydning for landet. Den gresk historie skriver Herodotus kalt Egypt for “Nil gaver” rundt 450 f.Kr. Nilen med sine 6500 km verdens lengste elv. Det kan bli servert så langt sør som Aswan, hvor det første katarakt plassert. Aswan High Dam opprettet et reservoar – Lake Nasser “eller” High Dam Lake “- verdens største kunstige innsjøen. Før justering oversvømmet Nildalen hvert år. En stor flom betydde mye vann for vanning og følgelig et stort overskudd. En liten flom betydde dårlig høsting og sult. I tillegg Nildalen kan også dyrket korn i kystområdene av Sinaihalvøya. Omtrent 35% av innenlandsk produksjon kommer fra landbruket: mais, hvete, ris, bygg, sukker stokk, poteter, løk mv. I tillegg har en svært stor bomull produksjon og all slags frukt. Men som overalt ellers i verden, og andelen av befolkningen som bor fra landbruk, avtar. Til tross for det store huset til Egypt må importere nesten halvparten av sin mat.

Olje er Egypt mest verdifulle eksportartikkel, etterfulgt av bomull og bomull produkter. Turisme, drift av Suez-kanalen, samt inntekter fra egypterne som arbeider i utlandet er også viktige kilder til inntekter. Egypt har siden 1930 vært den største produsenten av arabiske kino til kino og TV. Det bør også nevnes at Cairo Symphony Orchestra nyter utbredt anerkjennelse.

Store Byer i Egypt:

Abydos, Alexandria, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Gizeh, Hurgharda, Luxor, Kairo, Kom Ombo, Safaga Port, Port Said, Sharm el-Sheikh, Shubra el-Khema, Suez, Zagazig.
Demografi

Egypt demografi

De fleste egypterne er slektninger fra ulike arabiske immigranter som kom etter den muslimske erobringen i den 7. tallet, blandet med den innfødte befolkningen. Nesten halvparten av befolkningen på 70 millioner (2002) er bønder – Fellah på arabisk. Den egyptiske Copts, en kristen minoritet, utgjør ca 6%. Copts er den minst “blandet” befolkning. Nubi sør for Aswan har overtatt den arabiske religionen og kulturen, men eldre mennesker er fremdeles snakker nubisk selv. Nomadefolk i ørkenen områder er typisk for arabiske nedstigningen. Det er også en liten minoritet Berbers i den vestlige oaser.

Det offisielle språket er arabisk. Den koptisk språk brukes nå bare i kirken liturgy. Omtrent 94% av egypterne er Sunni muslimer. Det finnes også små grupper av gresk-ortodokse, romersk-katolske, Armenians og jøder, særlig i byene. Egypt har en stor befolkning. I 1995, omtrent 40% av befolkningen under 15 år. Den årlige befolkningsveksten var i 1990 er 2,3%. Dette betyr at befolkningen øker med 1 ½ millioner kroner per år. Ca 99% bor i Nildalen eller i Delta. Den boligområde består av ca 35000 km ², tilsvarende Danmark minus Zealand.

I 1940, ble ca 80% av den egyptiske befolkningen analfabeter. Etter innføring av obligatorisk skolegang, er andelen falt til under 50%. Utdanning er gratis, også på universitetsnivå. Barn mellom 6 og 14 må ha 5 3 års skolegang i grunnskolen elever og høyere skole. “Al-Azhar i Kairo, verdens eldste universitet, grunnlagt i 970, bærer islamsk utdanning. “Ain Shams-universitetet” (1950) og “Cairo University” (1908) er Egypts største.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 5.0/5 (1 vurdering gitt)
Alt om Egypt - Pyramidene i Egypt, Historie, Demografi, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Våre brukere sine reisesøk:

 • egypt
 • pyramider i egypt
 • pyramidene i egypt
 • egypt pyramider
 • suezkanalen
 • egypt historie
 • suezkanalen kart
 • pyramider egypt
 • pyramide egypt
 • pyramidene

3 Responses to Alt om Egypt – Pyramidene i Egypt, Historie, Demografi

 1. Julie March 5, 2009 at 4:07 pm #

  Bra men jeg finner ingenting om klima å natur plant og dyreliv!

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)
 2. M**** February 4, 2010 at 6:04 pm #

  det var bra…men det er mye som ikke står som folketall, statsminister..ovs..

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)
 3. Maria October 23, 2010 at 4:15 pm #

  Greit nok.. Litt dårlig formuerte setninger. Lite info om visse temaer..

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)

Leave a Reply

.

shopify analytics