Alt om geografi, historie, samfunn, økonomi og politikk i Sør-Afrika

Sør-Afrika er et land med økonomisk vekst, arven av apartheidtiden har satt kjepper i hjulene for fremgang for landet.

Geografi og miljø i Sør-Afrika

Sør-Afrika ligger på bunnen av sør på det afrikanske kontinentet og India havet i øst og Atlanterhavet i vest. Et fuktig subtropisk klima preger landets østkyst, mens klimaet i vest er tørket og mer temperert. Landskapet er dominert av den gigantiske innover vidda, mens i øst vises fjellet kjeden Dragon Mountain høyt i landskapet. Fjellutstrekning i en bue fra grensen området nordøst, til øst på Kapp landet. Langs kysten finner du den smale og mer frodig land stripe lys. Sør-Afrika har en rik flora og fauna, og store områder har derfor fått status for ivaretakelse nasjonalparker. Mangel på vann er Sør-Afrika Kanskje den største miljøproblem. Det er stadig økende etterspørsel, men vannressursene er knappe. Forurensning i form av sur nedbør fører til jord erosjon og spredning av ørkenen i den fruktbare jord.

Historie i Sør-Afrika

Noen av verdens eldste arkeologiske funn har vært påvist i Sør-Afrika. Spor i form av grotten malerier kan dateres tilbake til hele 20 000 år f. Kr. Forutsatt at dette er skapt av San folk som er den eldste fortsatt eksisterende etniske gruppen i Sør-Afrika. Sør-Afrika har en brutal historie. Landets moderne historie begynte rundt 1652 når Nederlands menn grunnla Kapp koloni som var fylle stasjon for skip som kom mellom Europa og Asia. Kolonisering var at nesten alle den opprinnelige bygningen ble utdødd eller ble slaver til europeere. Storbritannia besatte senere Kapp koloni og forbød slaveri, som førte til Nederlands menn (Borna) emigrerte til å danne egne republikker i landet. Forholdet mellom de europeiske kolonimaktene mestere og den svarte befolkningen var preget av undertrykkelse og slaveri. I tillegg var det alltid en rivalisering mellom engelskmenn og Nederlands menn. Diskriminering og rasisme er et stort ord for å beskrive mye av Sør-Afrikas moderne historie. The Afrika-dominert National Party (NP) tok 1948 mange lover som kategorisk undertrykte og ekskluderte landets svarte flertall slipper politiske, sosiale og økonomiske rettigheter. Dette rasediskriminering regimet ble kjent som Apartheid, og var tidlig på 90-tallet avskaffet etter massivt internasjonalt press. Så var også den viktigste opposisjonen politiker, Nelson Mandela frigitt etter 28 år i fangenskap. I 1994, ANC og Mandela kunngjøre det første frie og demokratiske valg for seieren. The black kamp for en lik stilling i samfunnet hadde endelig kommet og den offisielle diskriminering opphørt.

Samfunn og politikk i Sør-Afrika

Freedom Movement African National Congresss (ANC) regjeringen fortsatt er i Sør-Afrika. Etter Mandela’s tilbaketrekning fra politikk er korrupsjon klage har herjet den nye politiske ledelse og skapt splittelser i ANC. Det største opposisjonspartiet Demokratisk allianse (DA) har vært større, men fortsatt ikke et reelt politisk alternativ til ANC. Selv om apartheid ikke lenger er aktuelt i praktisk politikk som er arven fra regimet svært synlig. Det er fortsatt store sosiale forskjeller mellom svarte og hvite, og i tillegg er det kriminalitet og fattigdom. Arbeidsledigheten er en av de største politiske utfordringene i et land der 25,5 prosent av befolkningen har ingen jobb. Forutsatt at 21.5 prosent av Sør-Afrika er voksne befolkningen har HIV / AIDS. Arbeidet med å distribuere narkotika er treg og mange ennå ikke har tilgang til medisinsk behandling. Treatment Action Campaign (TAC) er en sentral aktør i kampen mot HIV / AIDS og har endret sin politikk på dette området.

Økonomi og handel i Sør-Afrika

ANC har siden 1996 drevet en neoliberal økonomisk politikk med sikte på å øke økonomisk vekst og sysselsetting. Landet har en voksende middelklasse blant den svarte befolkningen, og de får flere og flere muligheter for jobb og utdanning. Den økonomiske veksten har økt investering i offentlige tjenester og infrastruktur. Sør-Afrika har alltid vært en av Afrikas økonomisk makt senter. I dag, gull og edelstener fremdeles halvparten av landets samlede eksport og landet ellers er verdens største produsent av metaller mangan, platina og krom. Selv om den sørafrikanske økonomien er på økningen som anlegget ikke har vært sterk nok til å gjøre mye for de aller fattigste. Om 11 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Sør-Afrika vil i 2010 vert for World Cup. En vellykket mesterskap og økt oppmerksomhet vil være av stor betydning for landet økonomisk, politisk og sosialt.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 1.0/5 (1 vurdering gitt)
Alt om geografi, historie, samfunn, økonomi og politikk i Sør-Afrika, 1.0 out of 5 based on 1 rating

2 Responses to Alt om geografi, historie, samfunn, økonomi og politikk i Sør-Afrika

 1. Karl Hanssen January 27, 2010 at 8:52 am #

  Wow, så kult

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 1.0/5 (1 vurdering cast)
 2. Knysna Accommodation August 12, 2010 at 9:24 am #

  Veldig interessant å lese:)

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 1.0/5 (1 vurdering cast)

Leave a Reply

.

shopify analytics