Velkommen til Danmark!
Danmark, eller offisielt kongeriket i Danmark, er et konstitusjonelt monarki i Nord-Europa. Danmark grenser til Tyskland i sør og maritime mot Sverige i øst og Norge i nord. Danmark omfatter også Færøyene og Grønland, både med en utviklet selvstyre. Danmark er administrativt delt inn i 5 regioner og 98 kommuner siden januar 1 2007. Danmark har ca 5,5 millioner innbyggere, hvorav nesten en fjerdedel bor i hovedstaden, København. 72 øyer er bebodde (1. januar 2008).
Danmark er et parlamentarisk demokrati, der Regjeringen må ha det danske parlamentet, forsamlingen sin tillit til å få fortsatt under Grunnloven. Regjeringen ledes i dag av Anders Fogh Rasmussen som statsminister. Monark siden 1972 er Margrethe II av Danmark.
Landet var i 1973 en del av Det europeiske fellesskap, som senere endret til EU. Færøyene valgte ikke å delta sammen med resten av Danmark, inkludert Grønland. Etter en folkeavstemning seg fra Grønland EF i 1985 på grunn av uenigheter om fiskerettigheter. Danmark er medlem av OECD, Schengen-samarbeidet, NATO, FN og andre internasjonale organisasjoner.
Historie i Danmark
Daner funnet første gang i skriftlige kilder fra 500-tallet av Jordan og Prokopios. Danerne ble av alle skinn, som lever i dagens Danmark, som også ville ha blitt oppkalt etter dem. Opprinnelsen til belastningen er dunkel, og Jordan’s hevder at det er avledet fra svearne har ingen viktig kilde verdi. Første gang danskene og Danmark navn er nevnt i Erkebiskop Ansgars brev, skrevet en gang mellom år 834 og 865.
Deretter etter at landet ble kalt Danmark i forbindelse med Anglo-Saxon King Alfred den store kjempet tilbake danske vikingene på Edington i år 885, og 75 år senere, er det opp i Danmark på Jellingestenen. I vikingtiden opprettet Knut den store vold rundt i Nordsjøen. Det følger store deler av England og det sørlige Norge, men Knut den Store’s regjeringstid overlevde ikke sin skaper med mange år, og forfallet også markerer slutten av vikingtiden. I middelalderen var landet omfattende, med blant annet beleiring av deler Østersjøen, Gotland og Nord-Tyskland under kongene Valdemar Sejr og Valdemar Atterdag av det danske imperium.
I 1397 dannet Kalmar Union ved Queen Margaret og hennes sønn Erik av Pommern. Dette første forsøket på å forene de nordiske landene i ett rike, gikk ikke godt, da det ble moderat populært hovedsakelig i Sverige, som også forlot den med Gustav Vasa i 1523. I midten av 1600-tallet mistet Danmark sine østlige landene sendt (Skåne, Halland og Blekinge) til den nye stormakt Sverige. Fra Kalmar Union-formasjonen før 1814 også inkludert Norge i den danske imperium. Etter 1814 ble den norske domener Færøyene, Grønland og Island offisielt dansk. Island ble en selvstendig republikk i 1944, Grønland ble gitt bred autonomi i 1979.
Geografi og Danmark
Danmark er i Nord-Europa, med havet som nabo, Østersjøen og Nordsjøen, og ligger nord i Tyskland og vest i Sverige. Riket dekker to autonome regioner, Færøyene og Grønland.
Danmarks nordligste punkt er Skagen på 57 ° 45 7. “nord bredde, det sørligste er Gedser (sørlige delen av Falster) ved 54 ° 33 ’35” nord bredde, lengst vest er Blåvandshuk på 8 ° 4’22 “Øst breddegrad og øst er Østerskær på 15 ° 11’55” østlig breddegrad. Det er i skjærgården 18 kilometer nord-øst for Bornholm. Fra øst til vest er 452 km fra nord til sør 368 km.
Danmark består geografisk av halvøya Jylland og 443 navngitte øyer (1419 brikker på 100 m² (2005)). Av disse er 72 bebodde (2008), der de største er Sjællandog Fyn. Øya Bornholm ligger litt øst for resten av landet i Østersjøen. Mange av de større øyene er sammenbundet med broer; Øresundsbroen kobler Sjælland med Sverige, Storebælt-broen forbinder Funen med Sjælland og Lille Belt broen forbinder Jylland med Funen. Ferger eller små båter tilkobes med mindre øyer. Største byer er hovedstaden København (på Sjælland og Amager), Århus, Aalborg og Esbjerg (på Jylland) og Odense (på Fyn).
Landet er relativt flatt med små høyder der middels høyde er ca 31 m og den høyeste naturlige punktet er Møllehøjen måle 170,86 m. Andre høyder i det samme området sørvest for Århus er Yding Skovhøj på 170,77 m og Ejer Bavnehøj av 170 , 35 m havoverflaten før er: (østlige Danmark) 210 km ², (Vest-Danmark) 490 km ².
Danmark består av 443 navngitte øyer, noe som resulterer i en lang kyst, 7314 km. en sirkel rundt hele Danmark overflate ville ha en radius på bare 742 km. Andre funksjoner som viser den nære koblingen mellom land og sjø er ikke noe sted i Danmark er lengre fra kysten enn 52 km. Den totale landområde kan ikke være nøyaktig bestemt når sjøen konstant eroding, og tilfører materialet til kysten og på grunn av menneskets forbedring prosjekter for å bekjempe erosjon. På sørvest kysten av Jylland er den tidevannsnivå mellom 1 og 2 meter og tidevannsgrensen er flyttet utover og innover på en 10-kilometer-ruten.
Danmark sett fra verdensrommet.
Ifølge WWF er Danmarks territorium kan deles inn i to områder: Atlanterhavet blandet med skog og de baltiske delene med blandet skog. Færøyene er omringet av gressområder, mens Grønland har ekoregionen Kalaallit Nunaat høye arktiske tundraen og Kalaallit Nunaat lav arktiske tundraen.
Klimaet er i den tempererte sonen. Vintrene er ikke spesielt kalde, med temperaturer på 0,0 ° C i januar og februar og sommeren er kjølig med temperaturer på 15,7 ° C i august. De er vindene som er sterkere i løpet av vinteren og svakere i løpet av sommeren. Danmark har et gjennomsnitt på 170 regnfull dager i året. Mesteparten av regnet faller i november.
Fylker
Danmark er har en inndeling i regioner.
Danmark var inntil 31. desember 2006 delt inn i 13 distrikt (i tillegg, tre kommuner, som holdt samme data som fylker). Disse ble igjen inndelt i 270 kommuner (2006).
1. januar 2007, ble en ny administrativ reform, noe som medførte at antall kommuner ble redusert til 98 gjennom fusjoner, mens 13 fylker ble avskaffet og erstattet med fem regioner. Regionene som derfor har erstattet fylker, har mistet retten til å samle inn skatter og er nå i stedet avhengig hovedsakelig av staten (70%), men også delvis kommunebidrag (ca 30%).
Demografi i Danmark
Danmark har rundt 5,5 millioner innbyggere, hvorav nesten en fjerdedel bor i København. Om lag en tredjedel av befolkningen lever i Hovedstadsregionen (ikke å forveksles med det nye “regioner Hovedstadens”). Av de 5.475.791 innbyggere (2008) 3.010.443 bodde vest for Storebælt på 32,772 km ² stort landområde (befolkning: 91 pr kvadrat kilometer), 2.465.348 (45%) bodde på en 9.622 km ² stort landområde (befolkning: 256 per km ² ) I Øst-danmark.
Språk
Danmark sitt nasjonale språk er dansk, et nordisk språk. Det er ingen offisielle språk, men dansk lov er at retten språk (i loven), og siden 1997 også gjelder for en rett-skriving typer som forplikter offentlige myndigheter til å bruke den offisielle danske staving. I de selvstyrte områdene i Færøyene og Grønland, sammen med det danske tilfellet Færøyene og Grønland som offisielle språk. Den tyske minoriteten i det sørlige Jylland, har sine egne skoler og andre institusjoner der tysk blir brukt. De med innvandrerbakgrunn har gjerne andre språk, som regel er dette hovedsakelig tyrkisk, urdu, arabisk og somali.
Danmarks økonomi
Danmark er et marked med et høyteknologisk landbruk, moderne industri, høy velferd og god levestandard, en stabil valuta og høy avhengighet av oversjøisk handel. Danmark er en netto eksportør av mat og energi, og har en god blanding av inntekter.
75 % av den danske arbeidsstokken er medlemmer av fagforeninger, og forholdet mellom fagforeninger og arbeidsgivere er basert på et godt samarbeid, foreningene har et daglig rolle i forvaltningen av arbeidsplassen, og deres representer ofte sitter i høye stillinger. Lønn og timer er forhandlet frem mellom fagforeninger og arbeidsgivere, med minimal regjering forstyrrelser. Arbeidsledighetsprosenten i 2008 (juli) var 1,6% (44 000), en nedgang på 1.800 sammenlignet med juni 2008. Det nye anslaget omfatter for eksempel ikke arbeidsledig på en ferie. Ledigheten i juli 2008, Eurostat metode: 2,3%. Arbeidsledigheten ventes å nå 65 000 i 2015 etter den gamle metoden, antall personer med tilknytning til arbeidsmarkedet øker med 10 000 til totalt 2 860 000 og antall heltidsstillinger med 70 000 2 790 000.
Den danske regjeringen har håndtert mer enn godt for å nå de økonomiske målene som kreves for deltakelse i ØMU tredje fasen, nemlig å delta i den valutaen fagforening. Men danske borgere stemte i september 2000 avviste innføring av euroen.
I tillegg til betydelige olje og gass i Nordsjøen, har Danmark nesten ingen varer i det hele tatt. Landet er selvforsynt med sand, leire, grus, salt, kalkstein og kritt. I 1970 fant olje og gass på dansk sektor i Nordsjøen og Danmark er en netto eksportør av olje og gass:
Olje – produksjon: 376.900 fat / dag (2003) Olje – forbruk: 188.300 fat / dag (2003)
Hovedkvarteret for turistsenteret i Danmark ligger i København. I Stockholm, er en av de større utenlandske kontorer, med 9 personer som har som oppgave å få svenskene til å velge Danmark som feriested eller møter.
Transport i Danmark
Fly til Danmark
I København, finner man den internasjonale Kastrup flyplass, hvor et stort antall flyselskaper opererer daglig. Mest dominerende er SAS, men flere andre er også tilgjengelig. Kastrup har gode forbindelser med jernbane til både Danmark og det andre med Scania. Det finnes også en rekke mindre flyplasser i Danmark, blant annet i Aalborg, Århus, Billund og Roskilde.
Jernbane
Jernbanelinjene er godt utviklet i Danmark. Jerbanenettverket til de fleste deler av landet og standarden er høy. Togene har også en meget høy standard, blant de beste i Europa. De fleste togene er moderne. Jernbanenettverket strekker ut til Sverige og Tyskland. Dernest internasjonal trafikk kommer fra København til Malmø som mer fungerer som den lokale trafikken enn internasjonal. Det danske jernbanenettverket er også tett integrert med Scania av Øresundsforbindelsen. En brist med det danske jernbanenettverket, men. Det er bare noen få spor som er bygget for elektrisk drift. Det er egentlig bare om en rekke spor på Sjælland og veier som går til Sverige og Tyskland. Fra den tyske grensen i det sørlige Jylland er et spor med elektriske stasjonen via Funen og Sjælland til Øresundsbroen. Dette er fordi det ofte fungerer som et transittland mellom Sverige og Tyskland. Ellers mangler det danske jernbanenettverk elektriske tog kjører mye på grunn av diesel.
Veier
Veinettverket er velutviklet. Veier har høy standard og er godt vedlikeholdt. Selv de mindre veiene er ofte i god stand. Danmark har også bygget motorveier til en grad, slik at de er vanlige veiene i landet. Motorveier strekker seg i tillegg til både Sverige og Tyskland. Gjennom både Øresundsforbindelsen og Storebælt broen, det er en motorvei som kan brukes som en transitt motorveien mellom Sverige og Tyskland. Det er også motorveien til Nord-Jylland og til Esbjerg. En motorvei med internasjonal trafikk, som brukes mye er på motorveien fra København til Malmø.
Religion i Danmark
Over 80 % av befolkningen tilhører den danske Folklige Kirke, Danmark’s luthersk stat kirken. Overhode av staten skal etter loven tilhører folket i kirken og kirkeminister er Kirken er sjef administrative leder.
Den romersk-katolske kirke har ca 35000 medlemmer (0,6%). I tillegg finnes det en rekke andre kristne trosretninger, som Pinsevenn-bevegelsen, den apostoliske kirke, Missionsforbundet, Frelsesarmeen, Baptister, Adventister, og noen andre. Jehovas vitner og Mormoner kirken er også tilgjengelig i Danmark.
I Danmark er det mer enn 3 % muslimer.
Andre religioner som buddhisme, hinduisme, jødedom, har få støttespillere i Danmark.
Regjeringen og politikk
Denne delen er en oppsummering av den danske regjering
Regjeringen må ha tillit i forsamling, og dermed har sin parlamentariske base (for å danne en støttende flertall) der. Foreløpig Anders Fogh Rasmussen statsministeren og har vært der siden 2001. Danmark er i EU, OECD, NATO og FN og flere andre internasjonale organisasjoner.
Valget til det danske Folketinget må holdes hver for fire år, men vanligvis regjeringen på forrige observasjon (ny valg) før da. Hvis Folketinget lykkes i å gjennomføre en bevegelse censure mot regjeringen tvunget fratreden. Danmark styres hovedsaklig av minoritet regjeringer.
Foruten fastlandet tilhører øya Grønland og øyene på Færøyene til Danmark, som også er dronning Margrethe. Øyer, derimot, er selvstyrt i dag og administreres lokalt av staten statsråder (Jóannes Eidesgaard på Færøyene og Hans Enoksen på Grønland).
Det danske forsvaret bygges opp fra grunnen etter den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig. Danmark hadde hjelp fra amerikanske og andre NATO-allierte, og derfor er omfattet mye av Danske Hæren lager av utstyr som de allierte hadde gjort under krigen. Bare rundt 1950 begynte forsvaret å nå størrelsen nødvendig med NATO i alliansen mot den sovjetiske blokken. Som en kontrast, lavforsvaret størrelse i løpet av Den kalde krigen på lavt sammenliknet med NATO-ambisjoner.
Fravær av en reell militær trussel har blitt gjort til det gamle forsvaret mobilisering vil bli avskaffet, til fordel for en beredskap der danske styrker under FN-eller NATO kan operere i vanskelige områder, enten som fredsbevarere, eller i vanlige militære operasjoner.
Sport i Danmark
Fotball, svømming, badminton og håndball er populære idretter. Danmark har også oppnådd stor suksess i bueskyting, seiling og sykling.
Et utvalg av noen kjente dansker:
HC Andersen, barn forfatter
Bille August, direktør
Erik Balling, direktør
Karen Blixen, forfatter
Niels Bohr, vinner av Nobelprisen tildelt fysiker
Tycho Brahe, astronomen
René Diff, musikere, skuespillere
Carl Theodor Dreyer, direktør
Lars Frederiksen, gitarist av Rancid
Thomas Gravesen, fotballspiller
Max Hansen, musikere, skuespillere
Arne Jacobsen, designer og konstruktør
Ole Lund Kirkegaard, barn forfatter
Søren Kierkegaard, filosof
Kim Larsen, sangere, songwriters
Michael Laudrup, tidligere fotballspiller
Anne Linnet, artist
Mads Mikkelsen, skuespiller
Viggo Mortensen, skuespiller
Carl Nielsen, komponist
Sanne Salomonsen, artist, musiker
Peter Schmeichel, den tidligere fotball-målvakt
Trent Anders Møller, musikere
Lars von Trier, regissør
Lars Ulrich, trommeslager for Metallica
Einar Westergaard, Sjefredaktør, det tidligere munnstykket, Grønn Ungdom
Charlotte Munck, skuespillerinne
Våre brukere sine reisesøk:
- øst danmark
- danmarks flagg
- Danmark
- fylker i danmark
- danmark fylker
- øst-danmark
- fylker danmark
No comments yet.