En Reise Til Aserbajdsjan – Om Landet

Aserbajdsjan, offisielt Republikken Aserbajdsjan, er en republikk i sørøstlige Kaukasus, som geografisk ligger hovedsakelig i Asia, men med en liten landstripe i Europa. FN spår Aserbajdsjan som West asiatiske land, men som regel politisk landet noen ganger sett på som europeisk. Det grenser til Armenia, Georgia, Iran, Russland og Tyrkia (sistnevnte via eksklaven Nakhitsjevan), og grenser til Kaspihavet.

Aserbajdsjans

 

Landet var mellom 1922 og 1936, en del av Det transkaukasiske sosialistiske sovjetrepublikken og ble etter den aserbajdsjanske SSR. Sovjetisk styre tok knekken på Azeri kultur (inkludert revet mange moskeer og kollektivisering av jordbruket var veldig hard). Befolkningspolitikk var for brutal for folk, da hundretusener av aserbajdsjanere ble tvunget til å forlate sine hjem i Armenia og Nagorno-Karabakh i 1930 – og 1940-tallet som et resultat av Josef Stalins politikk.

Med den politiske usikkerheten i Sovjetunionen på slutten av 1980, nasjonalisme gjenopplive den etniske konflikten mellom Azeris og armenere. Dette førte til den armensk-dominerte regionen Nagorno-Karabakh ble satt direkte under Sovjet-statens styre, noe som ikke er anerkjent av enten armenske lokalbefolkningen eller Armenia. I forbindelse med Sovjetunionen ble den tidligere Sovjet-republikken Aserbajdsjan igjen uavhengig 30. august 1991. Nagorno-Karabakh ble inkludert som en autonom region i Aserbajdsjan, som ikke var anerkjent av den armenske regjeringen har erklært området armenske. Krigen var et faktum og aserbajdsjanske militære begynte bombingen av byen Stepanakert, hvor Armenia svarte med å invadere og okkupere området og også landstripe som ligger mellom denne og Armenia; fra disse områdene og den faktiske armenske befolkningen ble deportert alle azerbajdzjansktalande. Store deler av Azeri befolkningen i området antatt å ha blitt drept, og Aserbajdsjan har et svært stort antall interne flyktninger (om lag 1,2 millioner mennesker tvunget til å leve i forferdelige forhold og fattigdom i flyktningleire nær frontlinjen). En våpenhvile mellom de to landene ble undertegnet i mai 1994, men situasjonen er fortsatt svært spent. Aserbajdsjan krever at alle okkuperte områdene vil bli returnert i Azeri kontrollen, mens den selvutnevnte myndigheten i Nagorno-Karabakh krever å bli anerkjent og Aserbajdsjan for å forhandle med dem og ikke med Armenia.

Etter uavhengigheten, ble formann for den aserbajdsjanske kommunistpartiet, stopp Aliyev, valgt til president 1993rd Aliyev hadde en klart dominerende sivile politiske stilling, som ved sin død i 2003 ble overtatt av hans sønn Ilham Aliyev, det avholdt valg på president har blitt sterkt kritisert av internasjonale valgobservatører. Aserbajdsjan har også vært plaget av vanskelige innenlandske krangler mellom ulike politiske grupper (særlig mellom nasjonalister og kommunister) og landets politiske situasjonen er svært ustabil

Offisielt navn: Azärbayjan Respublikasi
Norsk navn: Aserbajdsjanske republikk
Statsform: Republikk i Asia
Areal (km²): 86 600
Innbyggertall: 8 303 500 (2010)
Innbyggere per km²: 95,9
Hovedstad: Baki (Baku)
Offisielt/offisielle språk: Aserbajdsjansk
Religion: Islam
Nasjonaldag: 28.mai
Statsoverhode: Ilham Alijev
Statsminister: Artur Rasizade
Mynt: Manat à 100 gobik

Aserbajdsjans geografi er dominert av de høye kaukasiske fjellene og mellom dem Kuralåglandet rundt elver Kuras og Aras ‘deltakelse i det Kaspiske hav. Det høyeste punktet er Mount Bazardjuziu på 4466 meter over havet og det laveste er det Kaspiske hav på 81 meter under havnivå. Den største innsjøen er Mingetjaur, som faktisk er et reservoar av oppdemmet av landets lengste elv, den Kura (1515 km lang, går fra sin kilde i Tyrkia). Klimaet er tørr steppe klima i sentrale og østlige regioner, subtropiske og tempererte i sør øst kysten. Tørre perioder oppstå.

Landet er svært rikt på naturressurser som olje, naturgass, jernmalm, aluminium, kobber, molybden, alunit, svovelkis og rock salt.

Apsjeronhalvön, hvor byene Baku og Sumqay? T løgner, og Kaspihavet utenfor kysten, regnes som en av de mest miljøvennlige herjet områdene i verden. Både luft, jord og vann er forurenset. Jordforurensning består av oljesøl, DDT (brukt som insektmidler) og andre giftstoffer som brukes i dyrking av bomull.

Atskilt fra resten av Aserbajdsjans av Armenia er eksklaven Nakhitsjevan.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • aserbajdsjan
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics