Fakta om Gaza, vestbredden og Palestina

Gaza og Vestbredden er de to områdene som administreres av palestinerne, som utgjør det moderne Palestina.

Geografi og miljø

Gaza-stripen er egentlig et kyst lys. Området er tørt, og sand dekker mye av slettene landskapet. Vestbredden består av den såkalte Jordan reduksjon og fruktbart område med relativt god oppdrett forhold. For lite og forurenset vann er det største miljøproblem i Palestina, særlig i Gaza. I tillegg river landet med avskoging og jord erosjon som følge av områdene er så folkerike.

Historie i Gaza og vestbredden

Palestina er under internasjonal lov territoriet som var Storbritannias mandat territorium før 1922. FN besluttet i 1948 at deler av dette området vil bli brukt til jøder og staten Israel ble opprettet. De to store kriger, den første umiddelbart etter restaurering og deretter i 1967, utvidet Israel for deres land. De er opptatt med andre ord den palestinernes land og palestinerne fortrenges.

Hvem har rett på jorden? Dette er det viktigste problemet i konflikten mellom Israel og Palestina, og svarene er mange. Hittil har ikke greid å fast sette land grenser for de to landene. I 1994 tok en beslutning om å palestinske selvstyre området vil være etablert og vil bestå av Gaza og Vestbredden. Det var imidlertid uenighet om hva dette egentlig innebar. Mange palestinere så dette som en palestinsk stat forming, mens dette ble benektet av israelske ledere.

Samfunn og politikk i Gaza

De palestinske territoriene nå styres av et valgt, lovgivende makt, som har hele og fulle ansvar. De palestinske myndighetene er ofte kritisert av Israel for ikke å gjøre nok i forhold til forebygging av terror: terrorist handlinger utført på israelsk jord fører til represalier i de palestinske territoriene. Avtaler i 1994 var ment å bli med til restaurering av en uavhengig palestinsk stat. Men som forholdet mellom de to partiene har forverret seg betydelig i løpet av årene som har gått siden kontrakten, dette har ikke skjedd.

Økonomi og handel i Palestina

I det palestinske selvstyre områdene dyrket blant annet oliven, sitrusfrukter og grønnsaker, men både handel og produksjon er lider av konflikten med Israel. Uregelmessig, israelske bosetterne bruker de fleste av landets knappe vannressurser, noe som hindrer utviklingen av det palestinske jordbruket. I tillegg har Israel grense skaper problemer for palestinerne til israelske markedet. På Vestbredden gir Bibelsk steder Øst Jerusalem og Bethlehem god turist inntekter.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • gazastripen fakta
  • vestbredden og gaza
  • vestbredden fakta
  • fakta om gaza
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics