Fakta om Kongo

Her er fakta om Kongo du kanskje ikke visste om fra før.

Den tidligere franske kolonien Kongo har siden uavhengigheten i 1960 vært preget av politisk ustabilitet, men situasjonen har bedret seg de siste årene. Geografi og miljø

Den nordøstre delen av Kongo består hovedsakelig av høyland med tett skog og fjell i øst. Kongo elven går gjennom store deler av landet, og skaper en naturlig grense til nabokommunene.

Med en liten kyststripen ut mot Atlantic og et tropisk klima er varmt og fuktig hele landet. Beliggenheten langs ekvator gjør lite sesongmessige variasjoner.

Landets rask og ukontrollert urbanisasjon i 1960 skapte store luft- og vannforurensning i store byer. Kongos unike regnskog truet av skogen har av regjeringen blitt privatisert skogen industrien. Ulovlig jakt er et annet problem som førte til flere sjeldne dyrearter truet av utryddelse.

Historie til Kongo

Da portugiserne kom til kysten av Kongo i slutten av 1400-tallet møtte den store riker av flere millioner innbyggere. De første møtene med lokalbefolkningen var få og forsiktige. Dette kom til å bli endret fra tid portugisere koloniserte Brasil i 1500 og tok slaver å pakke naturressurser. Portugisernes tok kontroll over riket av Kongo kysten og de neste hundre år, over 350 000 personer som skal selges som slaver. Fra 1891 ble det en fransk koloni og i 1910 ble hele landet en del av kolonien Fransk Ekvatorial-Afrika. I 1960 Kongo ble uavhengig, og tre år senere, venstre revolusjon.

Landet forble sosialistisk til 1992 og gikk gjennom flere militære coups. Opposisjonenes valgseier i 1992 resulterte i en stor bekymring, og politisk styring kollapset. Konflikten mellom de politiske partiene utviklet seg til en borgerkrig som varte i årene 1992-1993 og 1997-1999.
Samfunn og politikk

Kongo er under Grunnloven av 2002 en demokratisk republikk. Sin president velges for syv år. Presidenten har mye makt og kan løses nasjonalforsamlingen og skrive ut nytt valg. Fortsetter det i praksis å være en part stat, og Sosialistiskpartiet har et stort flertall i nasjonalforsamlingen. Befolkningen mangler tilgang til utdanning og grunnleggende helsetjenester. Hovedstaden Brazzaville har lenge ligget i ruiner.

Kongos befolkning er sammensatt av forskjellige etniske grupper og konflikter mellom dem bidratt til uro som førte til borgerkrig, andre runde i 1997. Daglig har flere politiske partier er svært påvirket av regionale og etniske bakgrunn. Kongo rive med utbredt korrupsjon og separatist grupper som fortsetter å herje hovedsakelig i sørlige deler. Mer enn 150 000 mennesker er fortrengt innen ladet mens tusener av flyktninger som har kommet hit fra nabostaten landet DR Kongo.

Økonomi og handel i Kongo

De de siste, økonomi og forretningsutvikling i Kongo har gjennomgått store endringer. Det har gått fra å være avhengig av jordbruk og tømmer til å bli en betydelig oljeeksportør. Utvinningen av landets oljeressurser, begynte da landet ble uavhengig, men tok av for alvor i 1980-årene. I dag er denne sektoren for mer enn 50 prosent av BNP. Størstedelen av oljeindustrien styres av utenlandske selskaper og oljeselskapene ikke har hjulpet mange jobber for folket i DRC. Den ensidige avhengighet av olje har gjort landet sårbart for endringer i det internasjonale oljemarkedet. Andre viktige eksporten er naturgass, matvarer og ulike mineraler. Det er de største næringene i sørlige deler i hovedstaden Brazzaville. I nordområdene er hovedsakelig landbruksprodukter og mineral utvinning. Økonomien gikk ned ordentlig under borgerkrigen årene 1997-1999 og landet fortsatt sliter med å gjenoppbygge etter krigen.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 5.0/5 (2 vurderinger gitt)
Fakta om Kongo, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Våre brukere sine reisesøk:

  • kongo fakta
  • fakta om kongo
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics