Fakta om Landet Liberia

Liberia ble grunnlaget for gitt American slaver i 1821 og i de senere år opplevd flere borgerkriger. Det er på grunnlag av Afrikas første kvinnelige statsminister. Geografi og miljø

Liberia er lang og smal landet. Hele kysten består av sandstrender der det er både myr og laguner. Er vanlig landskap med mye skog. I de nordlige delene er landskap passerer i mindre fjellkjeder. Flere elver renner ned fra fjellet og ut i Atlanterhavet. Klimaet er tropisk med høy luftfuktighet og temperaturer rundt 20 til 35 grader, året rundt. Den regnfulle periode varer fra april til november og fra januar til mars er det varmeste når tørr vind fra Sahara feiende gjennom landet. Mangel på direktivene i skogen industri, og flere skogs områder har blitt transformert til savanner med dårlig jord. Det har liten tilgang til ferskvann der kun 13 prosent av landet bosetningene kan ha rent vann. Etter mange år med borgerkrig, landet også mangler et skikkelig å nekte disposisjon og kloakk systemer. Det er noe som bidro til store helseproblemer for innbyggerne.

Historie

Portugiserne kom til Liberia kysten i 1461 årene, da landet var befolket av flere stammer fra landbruk. Europeere og stammene startet et omfattende slavehandel imellom. I 1821 flyttet ut slaver fra USA til landet og området som i dag er hovedstaden Monrovia. I løpet av en periode på 20 år var mer enn 13 000 frigitt slave til Liberia, og i 1847 ble det en uavhengig republikk, drevet av den amerikansk-Liberian eliten. Det har siden blitt en sosialt gruppert landet. Den tidligere slaver fra Amerika som var del av en øvre klasse basert på kristen tro og American kolonialstil, adskilt fra urfolk. Den opprinnelige befolkningen ble gitt særskilt behandling og hadde ingen stemmerett. Så sent som i 1930 ble den herskende makten skylden for å gjennomføre regelmessige slaveriet. I 1944 ble William Tubman presenterer idet og styrte landet til sin død i 1971. Tubman kjempet for like rettigheter i befolkningen, og gjennomført omfattende reformer for å få det til. Etter hans død Liberia gikk inn i en nedtur som endte med et coup d’etat i 1980 og borgerkrigen som varte fra 1990 til 1996.

Samfunn og politikk i Liberia

Liberia har alltid fått god hjelp fra USA og det politiske systemet er basert på den amerikanske. Er doble og landet styres av en president som velges for seks år av gangen. Den har mange forskjellige etniske grupper og det har særlig vært spenning mellom amerikanske Liberia og mindre stress. De siste 35 årene har landet hatt åtte prime coups og flere borgerkriger. Mer enn 250 000 mennesker har mistet livet og de store byene har ikke elektrisitet OC rent vann. Landet har stort behov for leger og annet helsepersonell som aids epedemien sitt utbrudd. Flere av landets byer styrt av opprørs grupper eller gjenger og hovedstaden Monrovia er i stor grad ødelagt. Den siste borgerkrigen endte i 2003 da president Charles Taylor dro i eksil. I 2005 ble Afrikas første kvinnelige tilstand der Ellen Johnson-Sirleaf ble valgt til president i Liberia. Johnson-Sirleaf har begynt arbeidet med å gjenoppbygge landet fra bunnen av. De største utfordringene har det før dem, er å bekjempe korrupsjon OC sikker tilgang til elektrisitet og rent vann, og avvæpne de mange opprørs grupper

Økonomi og handel i Liberia

De fleste av Liberia økonomi er landbruket sektor. Landet er rikt på naturressurser og har lange perioder hver og en av verdens største gummi produsenter. Andre viktige inntektskilder er palme olje, tømmer og mineraler. Under Charles Taylor regjering på 1990-tallet utviklet Liberia en krig økonomi. Hensikten med all økonomisk aktivitet var å øke inntektene for å kjøpe våpen som kan bidra til å vinne borgerkrig. Store mengder diamanter og andre verdifulle mineraler ble smuglet ut av landet. På slutten av krigen, landet har ikke vært noen formell økonomisk struktur og samfunnet av korrupsjon. Liveria sliter i dag med å bli kvitt en stor ekstern gjeld. Verdensbanken seg fra 1989 og International Monetary Fund har nektet flere lån. Til tross for den eksplosive inflasjonen er nå i tilbakegang fortsetter så mange som 85 prosent av befolkningen til å være arbeidsledige. Høy avhengighet av barter i varer og tjenester for å overleve tilbyttet handel gjør mye mer enn vanlig økonomi. Fakta:

Hovedstad:
Monrovia

Etniske grupper:
Afrikanske etniske grupper 95%, norsk-liberianer 2.5%, Kongo-kommende 2.5%

Språk:
Engelsk (offisiellt) og om lag 20 afrikanske stammespråk

Religion:
Christian 40%, Muslimer 20%, andre 40%

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 5.0/5 (1 vurdering gitt)
Fakta om Landet Liberia, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Våre brukere sine reisesøk:

  • liberia fakta
  • fakta om liberia
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics