Fakta om landet Tanzania i Afrika

Tanzania har lenge hatt en stabil økonomisk vekst. Men dette har ikke nådd den fattige delen av befolkningen nytte.

Geografi og miljø i Tanzania

Tanzania landskap er svært variert og har alt fra fjell, savanner og vann til en kystlinje med korallrev og mangroveskog, Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, og den største afrikanske Innsjøen Lake Victoria, ligger i Tanzania. Landet har en subtropisk klima med to perioder SESONG FOR regner. En regntid som varer fra mars til mai, og fra november til januar. Det har en veldig flora og fauna og inkluderer velkjente for svart nesehorn. Cirka 39 prosent av land i Tanzania er forsvart i form av for eksempel nasjonalparker eller villmark reserver. Til tross for dette, mister Tanzania 3.500 kvadratkilometer skog per år, på grunn av utvidelse av jordbruks produksjon. Andre miljøproblemer i landet omfatter utvidelse av ørken, jord erosjon og ødeleggelse av korallrev langs kysten. Tanzaniansk myndigheter med ulovlig jakt i nasjonalparkene og smugling av elfenben.

Historie

tanzania afrika bilde

I flere århundrer ble Tanzania, og særlig kystnære områder av landet, sterkt påvirket av arabisk kultur gjennom handel og navigasjon. I Zanzibar, var det blant annet etablert en arabisk handelspartner stasjon, og fra 1698 var Zanzibar (som utgjør de to øyene Unguja og Pemba) ble lagt til den arabiske sultanen av Oman. Tanzania har vært under både tysk og britisk styre. Tysklands tap etter første verdenskrig førte til Tanganyika ble gitt til Storbritannia som et mandat territorium. I 1961 Tanzania ble uavhengig, og året etter etablerte en republikk hvor Nyerere ble valgt som landets første president. Zanzibar ble selvstendig i 1963, og året etter kom til Tanganyika og Zanzibar slått sammen til en forening med navnet “forente republikken Tanzania”. Zanzibar beholdt en indre selvstyre, og dermed har sin egen grunnlov. President Nyerere vedtok i 1967 et sosialistisk program for utviklingen av landet, bedre kjent som Arusha-erklæringen. Inntil 1995 var det kun tillatt med ett parti i Tanzania.
Samfunn og politikk

Det politiske partiet Chama Cha Mapinduzu (CCM) har hatt regjering i Tanzania siden uavhengigheten i 1961. Arven etter enpartistaten er fortsatt klare og opposisjonen i landet er fortsatt svakt. I 2005 vant president Jakaya Mrisho Kiwete fra det politiske partiet Chama Cha Mapinduzu valgene med 80 prosent av stemmene. Den nye presidenten er enormt populær blant folk i Tanzania. I motsetning til sin forgjenger, har han for eksempel tok tak i korrupsjon problemer i landet, i tillegg til at han har fremmet innsats for å styrke kvinners rettigheter. Forholdet mellom Tanzania og Zanzibar har lenge vært preget av misnøye. Konflikten vil som regel på overflaten av makten. Befolkningen i Zanzibar ønsker større autonomi, mens Tanzania på fastlandet mener at de bør være fornøyd med union kontrakten inneholdt. Når det gjelder utdanning i Tanzania er i ferd med å nå tusenårsmålet om primære utdanning for alle, men i forhold til spedbarn dødelighet, Tanzania er en av de verste Afrika sør for Sahara.

Økonomi og handel i Tanzania

Selv om Tanzania er svært dårlig, har de siste årene hatt en stabil økonomisk vekst. Dette anlegget har ikke nådd den fattige delen av befolkningen til nytte, og over halvparten av befolkningen lever på under en dollar om dagen. Den viktigste næringen i Tanzania er landbruket, som sysselsetter nærmere 80 prosent av befolkningen. De fleste av jordbruk er så tilstrekkelig mengde nivå. Tradisjonelt kaffe var den viktigste eksport produkt, men ble på 1990-tallet ignorert den. I dag er gull landets største eksport produkt. Til tross for den økonomiske veksten av myndighetene i Tanzania helt avhengig av internasjonal bistand og mer enn 40 prosent av statsbudsjettet er finansiert ved hjelp midler. Det var i 2001 å skrive av store deler av sin utenlandske gjeld. Turismen er også en viktig inntektskilde for landet. Attraksjoner som Kilimanjaro og Serengeti nasjonalpark tiltrekker seg store mengder turister.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • tanzania fakta
  • fakta om tanzania
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics