Faktainformasjon om landet Sør-Korea i Asia

De siste tretti årene, Sør-Korea hadde en enorm økonomisk vekst og har gått fra å være et fattig land til å bli et av de rikeste i Asia.

Geografi og miljø i Sør-Korea

Sør-Korea ligger på den sørligste delen av den koreanske halvøy og er en berrikt landet. 85 prosent av landområdet er fjellheim. Langs østkysten fjellet falle i sjøen på det motsatte, mens i Vesten, i grunne Gulehavet, er mange øyer og naturlige havner. Det har behagelig klima med kalde vintre og varme somre. Bare de sørligste deler av landet er over null grader om vinteren. Disse områdene er ofte rammet av tyfoner. Sør-Korea har de siste årene hogg ned mye skog og det opprinnelige skoger er i stor grad borte. Andre miljøproblemer landet toiling unna med sur nedbør, overfiske og forurensning av vann som følge av anlegget utslipp. Luftkvalitet er også dårlig i de største byene.

Historie i Sør-Korea

Koreas historie er preget av at landet er geografisk plassert mellom Kina og Japan. For mange århundrer var det Kina som hadde størst innflytelse over den koreanske halvøya, men fra slutten av 1800-tallet, Japan fikk overtaket. Japan Erna koloniserte landet fra 1895 til andre verdenskrig. Etter Japans tap i krigen, Korea ble delt i to soner var ment å være forbigående. Dem nordlige sonen ble administrert av Sovjetunionen og sør i USA. Rivaliserende regjeringer ble etablert i de to landene deler. I 1948 ble den første Sør-Korea og Nord-Korea proklamert som selvstendige stater. USA og Sovjetunionen seg aldri ut. Korea-krigen brøt ut i 1950, etter at Nord-Korea aggresjon. Mens USA og flertallet av FNs medlemmer angitt sørkoreanske side, Nord-Korea fikk støtte fra Kina og Sovjetunionen. Når krigen tok slutt etter tre år grensen var bredt uendret. En fredsavtale mellom de to statene er ennå ikke signert og grensen er stengt. Dette gjør at om lag 10 millioner nære slektninger er forbudt å ha kontakt.

Samfunn og politikk i Sør-Korea

Sør-Korea politikk er påvirket av anstrengt forhold den har til DPRK. Begge land ønsker å gjenforeningsdag men har ennå ikke greid å bli enige om hvordan. Sør-Korea har også vært redd for å bli smittet igjen, og grensen mellom de to landene er det mest tungt væpnede grensen i verden. Det tøffe Sør-Korea har tradisjonelt blitt skjøvet til sin nabo i nord, endret hans hode etter Kim Dae Jung ble president i 1998. Han lanserte det såkalte “sunshine policy”, hvor Sør-Korea ble lagt for å gi nabostaten landet økonomisk og humanitær hjelp uten forpliktelser. Hvis du har lykkes med denne politikken, er det nå uenighet om, særlig sett i lys av at Nord-Korea nylig har tilbrakt mesteparten av innkommende bidrag i en helhetlig rehabilitering programmet. USA har spilt en viktig rolle i Sør-Korea, både økonomisk og politisk, og det er fortsatt mange amerikanske soldater i grenseområdene, men de skal etter planen trekkes i nær fremtid.

Økonomi og handel Sør-Korea

Tette forbindelser mellom landets politikere og bedriftsledere har vært et problem i koreansk politikk. Landet har vært rammet av flere store korrupsjonsskandaler, og to av sine tidligere presidenter har vært etter avsløringer av økonomisk urett. Men til tross for dette, Sør-Korea har hatt en betydelig vekst av økonomisk utvikling de siste tretti årene, og har gått fra å ha en levestandard på nivå med de fattigste av afrikanske land til å bli en av de store asiatiske økonomi. Dette har blitt mulig ved å kombinere statlig kontroll med markedsøkonomi og få importerte råvarer som de avgrense ulike eksport eks. Landet er i dag en av verdens største skipsbygging land og er også langt foran i produksjon av biler og flere petrokjemiske produkter. Sør-Korea er i Tillegg en av de ledende fiske landene i verden, men at stillingen er nå truet på grunn av overfiske.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics