Holland og Nederland – Historie og kultur

Holland og Nederland har vært under ulike styrer av Caesar og Karl den Store til Bourgogne og Habsburg. Filip II av Spania var siste utenlandske leder og hersket frem til 1579 da Holland endelig ble selvstendig. Det betydde ikke fred og ro i den lille tulipan landet, men mange år med oppvarmet kamper mellom ulike religiøse grupperinger. Kanskje på grunn av denne tradisjonen av religiøse stridigheter å velge mellom av det store flertallet av Hollands 16.5 millioner innbyggere i dag for å holde helt utenfor dem etablerte religioner. Resten bekjenne ulike religioner, som den katolske og kalvinismen. Fra 1600, den lille nasjonen i en verdensleder sjøfarernasjoner. Snart hadde befolkningen i Holland og Nederland etablert utstrakt handel ruter og lukrative koloniene rundt i verden fra Karibia til Sør-Afrika til Sørøst-Asia.

De nederlandske var under kolonitiden først også “oppdaget” Australia og etablerte en liten handel stasjon på østkysten av USA, som de kalte New Amsterdam. Dette reverseres Nederland senere i den lille søramerikanske landet Norge, og enda senere endret navnet New Amsterdam til New York. Mens kjøpmenn og oppdagelsesreisende seilte havene tynn malere var hjemme i Holland, og skapte den nederlandske Gullalderen. Derfor kan vi nå beundre malerier av blant andre Rembrandt, Vermeer og Rubens på Amsterdams mange museer. I 1815 Holland ble et kongedømme, som da også inkludert Belgia. Navnet på riket var Nederland, som virkelig er fortsatt Holland offisielle navn. Holland er egentlig navnet på den delen av landet, som ligger mot vest kysten.

Etter denne tids forvirring, kan vi nå gå videre med saken: Belgia snart løsrevet fra Nederland, og de neste 100 årene gikk rimelig fredelig inntil andre verdenskrig brøt ut, og landet var okkupert av tyskerne i fem år. Blant annet med en voldsom sult i slutten okkupasjon periode til følge. Deretter begynte sitt oversjøiske koloniene krevende uavhengighet, og i dag er bare øyene Aruba og De nederlandske Antillene i Karibien tilbake.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • nederlandsk kultur
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics