Irland sin Historie, Klima, Geografi, mm. bli Kjent Med Irland

reise til irland

Irland, er en republikk som ligger på øya med samme navn, som dekker større deler av øya og dens folk, med unntak av Nord-Irland i øyas nordøst hjørnet, som er en del av Storbritannia. Irland grenser bare mot Storbritannia og er ellers omgitt av Atlanterhavet.

Den irske økonomien har de siste årene endret seg fra å være landbruksprodukter til en basert på handel, industri og investering. Det har ført til at landet har verdens nest høyeste BNP per innbygger, etter Luxembourg (2006).

I noen sammenhenger Republikken Irland brukes til å beskrive tilstand som beskrevet i denne artikkelen, og å skille det fra øya Irland, som også vil inkludere Nord-Irland, som tilhører Storbritannia. Navnet republikken Irland har imidlertid ingen offisiell posisjon enten i Sverige eller i Irland.

Irsk Historie
Denne delen er et sammendrag av historien til Irland.

I middelalderen, Irland var en føydalt kontrollerte stat med den engelske kongen som prins. Den irske stat ble likevel atskilt fra England, og at staten forble selv når Norge i 1500-tallet løftet til et uavhengig kongedømme. På 1. januar 1801, Kingdom of Norway i en union med Kingdom of Great Britain og dannet United Kingdom of Great Britain og Irland. Irland deretter gjort for å danne en riksdel i Storbritannia til en 1919-1922 borgerkrig tvang en deling av nasjonen i to administrative deler, en i nord og en i sør. Den nordlige delen, om lag det samme som provinsen Ulster, fortsatte å utgjøre en provins og en riksdel i Storbritannia, mens den sørlige delen sammen med en liten del av Ulster ble erklært en helligdom i det britiske imperiet. Den sørlige delen gikk videre og videre i sin befrielse fra den britiske kronen, og 1949 erklærte man å være en uavhengig republikk. Republikken Irland gikk 1973 med det Europeiske Økonomiske Fellesskap, forerunner of the European Union.

Irlands Geografi

Irland er et svært fruktbart land. Det høyeste punktet er Carrantuohill, den største innsjøen Lough Corrib og dens lengste elv Shannon.
Høyeste punkt: Carrantuohill 1 040 m
Laveste punkt: Atlanterhavet 0 m
Naturressurser: sink, kobber, kalkstein.

Store byer i Irland:
Dublin, republikkens hovedstad
Cork
Limerick
Galway
Waterford
Kilkenny

Provinser i Irland:

Øya (inkludert den britiske Nord-Irland) er delt inn i fire provinser (provins), Ulster i nord, Connacht i vest, Leinster i ost og Munster i sør.

Klima i Irland:

Irland klima er mild og fuktig. Gjennomsnittlig temperatur (dygnsmaximum) i Limerick er på 13 grader i januar og 29 (dygnsmaximum) i juli. Sommeren er den tørreste sesongen og wettest vinteren, men vær hele året er svært variert.

Irsk Demografi

Irland befolkning er av keltisk opprinnelse. The Celts bor i Irland er et av de keltiske folk som har tatt det største antall avstikkere under deres tur. Fra hjemlandet i dagens Tyskland, Østerrike, slik at de vandret ned til den iberiske halvøy, der de blandes med ibererna og opprettet da kelt-iberena. De så emigrerte til Irland om en tusen år før vår tidsregning.

Population gjennomsnittlig alder:
Forventet levealder: 76,81 år
Religion: Katolicism 91,6%, andre 8,4%

Grunnloven i Irland.

Irland er en republikk med en president, men de fleste utføre seremoniell plikter. Presidenten velges for 7 år og kan sitte maksimalt to vilkår for kontoret. 1990 ble valgt for første gang en kvinne, Mary Robinson, president.

Transport:
Den internasjonale flyplassen Shannon i nordvest var at de første kommersielle flygningene over Atlanteren.. Stedet nevnes faktisk til å være det stedet hvor den internasjonalt kjente drikken Irish coffee ble opprettet. I dag er de viktigste flyplasser Dublin Airport by airport DUB og Cork av flyplassen ORK.

Irland har et nettverk av veier som forbinder landet med relativt små veier med varierende kvalitet. Motorveiene rundt Dublin, Cork og mellom de to byene, og det er allerede påbegynt å bygge en motorvei mellom Dublin og Belfast i Nord-Irland.

Jernbane er også med Dublin som utgangspunkt og ruter til Belfast. Disse er ikke elektrifisert unntatt rundt Dublin.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 4.0/5 (1 vurdering gitt)
Irland sin Historie, Klima, Geografi, mm. bli Kjent Med Irland, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Våre brukere sine reisesøk:

  • irland
  • irland historie
  • irland geografi
  • irlands historie
  • nord-irland
  • irsk historie
  • irland klima
  • irland historie kort

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics