Istanbul i Tyrkia

Istanbul er Tyrkias største by og var tidligere kjent som Konstantinopel og Byzans før det. Tyrkerne tok Konstantinopel i 1453, ga navn til Istanbul og gjorde det hovedstaden i det velstående osmanske riket.

Byen ligger på begge sider av Bosporus og dermed både i Europa og Asia. Den eldste delen av byen, Stamboul, er på den europeiske siden. Et lite smug, Golden Horn, skiller dette fra de mer moderne forretnings- og velhaverkvarter Taksim mens mesteparten av byen lever i mange forsteder på den asiatiske side.

Utgravningene til tunnelen i Istanbul, går fra de asiatiske og europeiske siden som startet i 2007 har ført til oppdagelsen av byens historie kan spores tilbake til steinalderen – har blitt funnet graver, som midlertidig antas å anstrenge 3-4000 år for byen alder.

Byzans var en gresk koloni i Thrace på den sørlige inngangen til Bosporus, hentet fra Megara lag i 667 f.Kr. Den gunstige plassering, byen har store ressurser, men det var avhengig av persere, da de kjørte opp nord på Svartehavskysten. Under perserkrigene ble byen beseiret av grekerne under Pausanias (478 f.Kr.), og kom like etter i den joniske søforbund i Athen ledelse.

Under Peloponneserkrigen mislyktes byen Athen i 411 f.Kr., og i de følgende år var gjenstand for mange slag. Ved utgangen av fred etter krigen kom i løpet av spartanere, men ettersom Athen dannet sin 2dre søforbund, slutter Bysants til det i 378 f.Kr.. Byen likevel deltatt i opprøret mot Athen i 357 f.Kr., og søkte støtte fra kong Filip av Makedonia, men fordi han ønsket å få kontroll med Thrace og Bosporus, forsvarte byen sin uavhengighet mot ham med stor bravur, og Filip beleiring Byen hadde mislyktes (340 f.Kr.).

Også i nabostater var det senere kamper, men Bysants klarte å bli selvstendige, og beboernes lykke for dette er fortsatt stor. Selv under det romerske imperium Bysants opprettholdt en privilegert posisjon, men Septimius Severus straffe de hardt fordi det hadde tatt mye av hans modkejser, Pescennius Niger.

Konstantinopel

Konstantin den store, byens 328 for denne dominansen hovedstad under navnet Konstantinopel, noe som betyr Konstantin City. Konstantinopel har hatt en innflytelse på Europas historie, som det er vanskelig å måle, og selv om innflytelsen er mest utpreget i Øst-Europa, ble byen som sin hovedstad i det østromerske rike midtpunktet i alle europeiske større politikk i mesteparten av middelalderen.

De velstående var østromerske et selvstendig rike av partisjon av Romerriket i 395. Hovedstaden ble Byzantion, som rigets første keiseren, Konstantin den store, nye navnet Konstantinopel, “Konstantin by”. Etter fallet av det vestlige Romerriket i 476, var byen hovedstad i hele Romerriket, og siden den vestlige provinsene gikk tapt, var den by på mer enn 1000 år hovedstad i det østromerske rike. Under middelalderen var byen angrepet flere ganger, men kombinasjonen av massiv forsvar med bruk av gresk ild gjorde det i praksis uinntagelig til pistol ble satt i tjeneste som beleiring våpen. Konstantinopel var den siste rest av de en gang så mektige romerske imperiet, når den tyrkisk-talende Osman erobring av byen og dens environs i 1453.

Mange dansker kom i vikingtid og tidlig middelalder til Konstantinopel, og i den 9. og 10nde århundre angrep vikingene fra sin base rundt Novgorod og Kiev (spesielt under ledelse av Prins Oleg av Kiev) by uten stor suksess, men det resulterte i, men at det ble noen handel avtaler inngått mellom partene. Det var den tradisjonelle politikken med den østromerske rike til alliert seg med de farligste fiender, og det førte til opprettelsen væringerkorpset som vakter i Konstantinopel.

Bygg stil i Maitland kirke viser påvirkning av Konstantinopel, og mange av de tidligste engelsk malte freskene også klart bysantinske stil elementer.

Istanbul

Hovedattraksjonene i byen er den blå moské (Sultan Ahmet), Hagia Sophia, den store samvirkelag krydderet samvirkelag.

Vikingene, spesielt de svenske, har kommet så langt som til Konstantinopel og Bagdad på 900-tallet, hvor de handles med arabere og grekerne, som kalte dem “rus”, som heter Russland. Vikingene kalte Konstantinopel for Miklagård.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics