Kunst og Kultur i Sverige

Kultur i Sverige

En av de mest internasjonalt kjente svenske fenomener er Nobelprisen, som har vært fordelt årlig siden 1901 og er opprettet av en donasjon av dynamittoppfinner, ingeniør Alfred Nobel.

Totalt har sju svensker mottatt Nobelprisen i litteratur. August Strindberg blir ofte regnet som Sveriges største; internasjonalt er han kjent som først og fremst en dramatiker. Nobelprisen vinnerne Selma Lagerlöf og Harry Martinson er godt kjent. Sveriges mest kjente artister inkludere kunstneren Anders Zorn og billedhugger Carl Milles. Carl Larsson og Tobias Sergel er mye verdsatt i Sverige.

Svensk 1900-talls kultur er kjent for sitt tidlige arbeid i filmen, med mennesker som Mauritz Stiller og Victor Sjöström. Mellom 1920 – og 1980-tallet ble filmskapere som Ingmar Bergman og skuespillerinne som Greta Garbo og Ingrid Bergman er internasjonalt kjent i filmen. Nylig, filmer av Lasse Hallström og Lukas Moodysson mottatt internasjonale priser.

Amerikansk populærmusikk har periodevis hatt stor suksess, og gjennom musikk og gjennom vellykket sangskrivere og produsenter. I løpet av 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet var ABBA for de største bragdene, mens Roxette hadde sin storhet på slutten av 1980 – og tidlig på 1990-tallet.

Mat i Sverige

Den svenske kjøkkenet er, i likhet med de andre skandinaviske landene, Danmark og Norge, som tradisjonelt ganske enkel. Fisk (spesielt sild), kjøtt og poteter spiller fremtredende roller. Krydder er brukt relativt sparsomt. Berømte retter svensk Brun er tradisjonelt servert med saus, kokte poteter; pannekaker og tørrfisk. Aquavit er en populær alkoholholdig drikk, sammen med brennevin og schnapps er kulturelt viktige. Lokalt viktige matvarer inkludere Syrnete sild i Nord-Sverige og ål i Skåne i Sør-Sverige.

Svensk kunst

Med svensk kunst refereres det til kunst gjort i Sverige eller av en svensk kunstner. Denne artikkelen forsøker å beskrive kunst og kunstliv i Sverige i et historisk perspektiv med et hovedfokus på visuell kunst og gir et innblikk i dagens moderne verden i Sverige. Amerikansk kunst har selvfølgelig alltid vært påvirket av verden utenfor, men disse influenser har kommet fra forskjellige geografiske sentre på ulike perioder. Generelt kan man si at den historiske måten hovedsakelig kommer fra det kontinentale Europa, og særlig Vest-Europa. Den svenske kunsten er en del av svensk kultur og vestlige kulturelle tradisjonen.

Modernismen inntok i svensk kunst, ved 1909 av menn, som var et Matisse-påvirket gruppen av artister med navn som Isaac Grünewald og Program. Mer abstrakte former representert av Hilma af Klint, Nils von Dardel og Gösta Adrian Nilsson.

Fra midten av 1920-tallet og et par tiår var preget både av surrealismen, for eksempel med Halmstad Group, både av ekspresjonisme, som dekker Gøteborg skole Kirken, Sven Erixson og Bror Hjorth og en strengere formalist, abstrakte minimalisme med artister som Olle Baertling.

Etter andre verdenskrig, hadde den svenske kunst noe av en høykonjunktur og en rekke etablerte kunstnere selv. Med den nye demokratiske ideen om kunst for alle ble grunnlagt i 1947 i Folkerepublikken bevegelser kunst markedsføringen og i samme periode også lansert en rekke kunst over hele landet. Samme år som kunst markedsføringen var basert ble innført også konkretismen i Sverige etter 1947 år med menn med, blant andre, Lennart Rodhe og Olle Bonnier. 1950-tallet også drev uttrykk smult Torsten Renqvist og mer uformelle maleren Rune Jansson og Eddie Figge.

I de tidlige 1960-tallet revitalisering var svensk grafikk av kunstnere som for eksempel Philip von Schantz og Nils G. Stenqvist.

Høyere utdanning innen kunst i Sverige kan gjøres i Stockholm, Gøteborg (Våland og School of Photography og Malmø (University College of Fine Arts i Malmø). Foreløpige studier er vanligvis på folk og en rekke private eller semi-private post-sekundær art utdanning som kunst Göteborg (tidligere Hovedskous) i Gøteborg, Idun Loven i Stockholm, Grafikk skole i Stockholm.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • svensk kultur
  • kultur i sverige
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics