Libanon Fakta – Informasjon om landet i midtøsten

Libanon var lenge et av de mest fredelige land i Midtøsten, men så gikk det galt i det tidlige 1970-tallet.

Geografi og miljø i Libanon

Libanon er et land med mange høye fjell. De to fjellkjedene i Libanon har to topper på om lag tre tusen meter, er dekket med snø fra desember til mai. En fruktbar vanlig følger kysten langs Middelhavet, og landet har middelhavsklima til med våte, milde vintre og tørre, varme somre. Jordens erosjon og forurensning truer det libanesiske jordbruket, som ellers har gode naturgitte forhold.

Historie i Libanon

Libanon har betalt en høy pris for konfliktene som fulgte i kjølvannet av staten Israel ble opprettet i 1945. De store mengdene for palestinske flyktninger i Sør-Libanon ble utgangspunktet å frigjøre den palestinske kampen og dette var en medvirkende faktor til at det i 1975-krigen brøt ut mellom de vestlige, Israel-vennlige kristne og radikale muslimske grupper. Borgerkrigen i Libanon varte i femten år. Shia landene Syria og Iran, som begge ønsket innflytelse i landet, bidro økonomisk og materielt til bygging av Shia militære organisasjonen Hezbollah. Hezbollah ligger i Sør-Libanon, og har gradvis fått så mye makt at området fungerer som en stat i staten. Organisasjonen ble etablert for å bekjempe Israel, som hadde de i Libanon fra 1982 til 2000, men fortsatte sin virksomhet også etter at Israel seg ut. Hezbollah vedtok i dag å være større enn den libanesiske hæren.

Samfunn og politikk i Libanon

Libanon politiske systemet er å forsøke å unngå konflikt mellom muslimske og kristne delen av befolkningen. Den fredsavtalen undertegnet etter borgerkrigen, var det enighet om at kontoret og jobben forsvarsminister vil være reservert for Maronitter kristne, statsministeren ville bli Sunni muslimske, fordeler i nasjonalforsamlingen sjiamuslim og andre fordelen Druze. Plasser i nasjonalforsamlingen, deles som grunnlag lignende mellom kristne og muslimer. På denne måten, var dette til å omfatte alle landets etniske grupper og for å få alle til å delta i det libanesiske demokratiet.

Økonomi og handel i Libanon

Libanon var i forhistorisk tid, en av den viktigste handel sentre i middelhavsområdet og landet fungerte som en møteplass for Europa, Afrika og Asia før borgerkrigen brøt ut i 1975. Landets økonomi ble betydelig svekket av krigshandlinger, og de fleste utenlandske selskapet seg ut. Libanon økonomi har likevel vært en vekst i de senere år, etter at situasjonen stabilisert og borgerkrig hadde gått. Krigen sommeren 2006 har brakt landet mange tiår tilbake (tilbake), og vil ha alvorlige konsekvenser for Libanon videre utvikling. Libanons utenrikshandel består hovedsakelig av frukt, grønnsaker og ulike tekstiler.

Det var, i motsetning til nabolandene, etablert en betydelig industriell tidlig. Libanon har ingen olje selv, men mottar olje fra nabolandene for videre prosessering. De kan også produsere møbler og ulike trevarer. Men industrien har vært rammet av langvarig stående væpnede konflikter i landet.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • fakta om libanon
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics