Mat og drikke i Nederland og Amsterdam

Nederlandsk mat har røtter i det landlige miljøet. Tradisjonelle nederlandske kokker foretrekker rause porsjoner av enkelt tilberedt mat ledsaget av rikelig med karbohydrater. Det er med andre ord snakk om mat som er laget for å feste seg til sidebeina til sultne bønder og fiskere, derfor passer ikke maten i Nederland for de som prøver å passe vekten.

mat i nederland

En typisk nederlandsk frokost består av brød med syltetøy, honning eller annet søtt pålegg, rikelig med ost, skiver av pølse eller kaldt kjøtt for eksempel skinke, og rikelig påfyll med kaffe. For de fleste arbeidere i Amsterdam består lunsjen av et lett måltid eller en buffet, ikke særlig forskjellig fra frokosten.

Dagens varme hovedmåltid spises i de fleste husholdninger tidlig på kvelden og består av tre retter, suppe eller en annen forrett, en kraftig hovedrett med grønnsaker, kjøtt og poteter, ofte i form av en stuing eller en gryterett, og en søt dessert. Restaurantene holdes som regel åpent til sent på kveld, bortsett fra de mindre mer gammeldagse restaurantene som stenger kl.20.00.

drikke i nederland

Alkohol, kaffe og tobakk spiller viktige roller i byens sosiale liv. Nederlandsk kaffe har en deilig smak som er utviklet gjennom fem århundrer, og den serveres både i barer og kafeer. Nederlandsk øl, særlig Heineken, Amstel og Crolsch, nyter anerkjennelse verden over. Ølet serveres fra fat i små glass med uforholdsmessig mye skum eller i flaske. Amsterdams eget brennevin er Genever. Denne sterkt alkoholiske og krydrede drikken inntas bar, og har en smak man må venne seg til.

I hele det kosmopolitiske bysentrum finner man barer som foruten de lokale produktene serverer et bredt utvalg av importert øl, vin og brennevin. Nederland er ikke per definisjon et vindrikkende land, og selv om man alltid får servert vin, er ikke kvaliteten alltid like høy, og prisene er mye høyere enn i Europas vinproduserende land.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 2.8/5 (9 vurderinger gitt)
Mat og drikke i Nederland og Amsterdam, 2.8 out of 5 based on 9 ratings

Våre brukere sine reisesøk:

 • nederlandsk mat
 • nederland
 • nasjonalrett nederland
 • nederland mat
 • mat og drikke
 • nasjonalrett i nederland
 • nederland nasjonalrett
 • nederlands nasjonalrett
 • nederlandsk nasjonalrett
 • mat nederland

,

3 Responses to Mat og drikke i Nederland og Amsterdam

 1. Lurende May 4, 2008 at 6:49 pm #

  Jeg lurer på om noen har en bra side der man kan finne masse informasjon som er typisk nederland.

  Ha en go’ dag og ett flott liv!!!

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 3.3/5 (4 vurderinger cast)
 2. tone October 7, 2008 at 12:46 pm #

  hvordan er skolematen i nederland ?
  har de matpakke eller kantine på skolen?
  flott med innspill. hilsen tone

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 2.5/5 (4 vurderinger cast)
 3. michael olsen February 24, 2010 at 7:53 am #

  hei såg veldig godt

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 3.7/5 (3 vurderinger cast)

Leave a Reply

.

shopify analytics