Nigeria fakta informasjon

Nigeria er den mest folkerike land i Afrika, og har en befolkning som er sammensatt av mange etniske grupper. Landet er rikt på naturressurser, men er preget av mange år med politisk og økonomisk uføre.

Geografi og miljø i Nigeria

Den sørlige delen av landet består av lavlandet med tropisk klima og regnskog og den nordlige delen består av høy-lys i Savannene. Den fruktbare jorden gjør Nigeria en konkurransedyktig våpen (bra) landbruksprodukter land, i tillegg til at landet har betydelige olje- og gassressurser. I de senere årene, utvinning av olje ført til betydelige og alvorlige miljøproblemer: vann, luft og jord er blitt forurenset. Områder som tidligere ble brukt til jordbruk er nå ødelagt av oljesøl. Nigeria rive med rask avskoging. Historie

Allerede 10 000 år siden bodde det folk i området som er dagens Nigeria. Den såkalte Nokkulturen fra ca 500 f. Kr til 200 e.Kr er den eldste jernalderen samfunnet til videre er kjent fra Afrika sør for Sahara. Før området kolonisert av britene på 1900-tallet, var det delt mellom mange forskjellige kongedømmene. Den engelske kolonist var herrer inntil 1960, da landet fikk sin uavhengighet. Tre år etter Nigeria ble gjenkjent (deklareres) republikk. Allerede i 1967 det brøt ut en borgerkrig i landet, deretter sørøst regionen Biafra erklærte seg uavhengig. Borgerkrigen koste flere hundre tusen liv, de fleste av dem døde av sult. Biafra tapte krigen, og er fortsatt en del av Nigeria, men styrker i regionen fortsatt kamp for uavhengighet.

Samfunn og politikk i Nigeria

Kort militære regimer har blitt spesielt til nigerianske regjeringen etter at landet ble uavhengig. Det har også vært politisk uro, militære kuppet, drap av politiske ledere og korrupsjon. I dag landet styres av Olusegun Obasanjo. Han var en militær diktator i landet på slutten av det 70th århundre, men ble i 1999 valgt til den nigerianske presidenten i det første valget i Nigeria i 16 år. Obasanjo vant valget i 2003, men så ble anklaget for valg svindel. Nigeria styrende makter er kjent for å være både korrupte og drepe regimet er motstandere. Det internasjonale samfunnet fordømte den henrettelse av forfatteren Ken Saro-Wiwa og åtte andre menneskerettigheter aktivister i 1995. De var alle kritiske til de styrende makter, og kjempet mot korrupsjon og for en mer miljøvennlig utvinning av olje. De har også jobbet for en stor del av landets oljeinntektene vil gå tilbake til den nigerianske samfunnet. I dag er multinasjonale samfunn der skruer for å ta det meste av fortjenesten.

Økonomi og handel i Nigeria

I 1960, landbruksprodukter utgjorde om lag 80 prosent av eksporten inntekter. Store inntekter fra eksport av oljeutvinning av 70 – og 80-tallet, men at jordbruket ble mindre politisk prioritet, og både eksport og produksjon var betydelig redusert. Sammen med en sterk befolkningsvekst, dette har gjort til Nigeria i de senere år har blitt tvunget til å importere landbruksprodukter varer. Landets økonomi er preget av mange år med korrupsjon og millioner av dollar fra oljesektoren har gått tapt. Vanskelig internasjonale markedsforhold førte i tillegg til fall i oljeinntektene.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics