Nord-Korea og fakta om landet

Nord-Korea er et sentralisert og isolerte landet som nå er i verdens søkelys om å utvikle atomvåpen.

Geografi og miljø i Nord-Korea

Fjell og fjellområder utgjør om lag 80 prosent av landområdet i Nord-Korea. Den har en kontinentale klima med kalde vintre og varme somre. Landet er rikt på mineralressurser, spesielt kull og jernmalm, men landets viktigste næringer har ført til forurensning av jord og drikkevann. Behovet for drivstoff har ledet lågland områdene er bredt avskogede til tross for at det har vært systematisk planting av skog siden midten av 1950-tallet. Som en følge av avskoging, jord erosjon har også blitt et stort problem.

Historie i Nord-Korea

Koreas historie er preget av at landet er geografisk plass har mellom Kina og Japan. For mange århundrer var det Kina som hadde størst innflytelse over den koreanske halvøya, men fra slutten av 1800-tallet, Japan fikk overtaket. Japan Erna koloniserte landet fra 1895 til andre verdenskrig. Etter Japans tap i krigen, Korea ble delt i to soner, som var ment å være forbigående. Den nordlige sonen ble administrert av Sovjetunionen, sør i USA. Rivaliserende regjeringer ble etablert i de to land massevis. I 1948 ble den første Sør-Korea og Nord-Korea proklamert som selvstendige stater. USA og Sovjetunionen seg, men sistnevnte venstre bak et godt organisert Nord-Korea. Korea-krigen brøt ut i 1950, etter at Nord-Korea gikk til angrep på Sør-Korea. Nord-Korea fikk støtte fra Kina, mens USA og de fleste FN-medlem angitt sørkoreansk side. Når krigen tok slutt etter tre år, hvor linjen er nesten uforandret. En fredsavtale mellom de to statene er ennå ikke signert. Likevel nektet om lag 10 millioner nære slektninger til å ha kontakt med hverandre, fordi ingen kan reise over grensen.

Samfunn og politikk i Nord-Korea

Nord-Korea er en kommunistisk stat med et lukket og totalitære kontroll. Den nåværende lederen er Kim Jong II som overtok fra sin far Kim II Sung ( “god leder”) i 1994. Statens propaganda er utbredt, samt brudd på menneskerettigheter. Nord-Korea vedtatt av hans millioner menn hæren til å være det landet i verden som har størst her i forhold til befolkningen størrelse. Militærtjeneste varer mellom tre og ti år. Nord-Korea har også blitt gjort av mange ressurser i å utvikle både kjemiske og biologiske våpen og atomvåpen. Våpeninspektører fra IAEA (International Atomic Energy Agency) ble utløst fra landet i 1994, og det internasjonale samfunnet presser nå for å stoppe Nord-Koreas kjernefysiske våpen programmet. Nordkoreanske regimet også kritisert for å gi prioritet til armene i landets innbyggere: Siden midten av 90-tallet, har landet vært avhengig av hjelp fra utlandet for å fôre innbyggere og er i dag den største mottakeren av mat bistanden i verden.

Økonomi og handel i Nord-Korea

Nord-Korea økonomi er organisert etter Stalinist modell og staten kontrollerer mer enn 90 prosent av alle jobber. Landets økonomi er en av de mest sentralt planlagt og isolert. 95 prosent av alle varene de har i landet kommer fra den statseide industrien, og jordbruket er organisert i store kollektiv. Nord-Korea eksporterer tekstiler, metaller og landbruksprodukter. Siden landet alltid har hatt fokus på selv, er imidlertid både eksport og import relativt ubetydelig (trukket, ikke signifikant). Landet ble rammet hardt da Sovjetunionen oppløst. Sovjetunionen var landets viktigste handelspartnere, og selv subsidierte Nord-Korea med billig olje. Energy mangel er nå et stort problem for landet, og er det viktigste grunnlaget for industrien siden 1990-tallet har gått halvparten kapasitet.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 5.0/5 (1 vurdering gitt)
Nord-Korea og fakta om landet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Våre brukere sine reisesøk:

  • fakta om nord korea
  • nord korea hær
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics