Om Isen langs den antarktiske halvøya

Isen langs den antarktiske halvøya har falt kraftig i de siste tretti årene som følge av temperatur i området sakte økt. Ismassen redusert til blokk med ICE eller isbreer å bryte ut fra fastlandet. Isbreer er tilknyttet fatslandsisen men flyter på toppen av bølgene.

Senere år har sett et nytt mønster i issmältningen. Forskere har overvåket den Larsen Glacier siden 1995, da en stor del av isen, det som er kjent som Larsen A, plutselig oppløst. I 2002, det var noe liknende på Larsen B (se bildet serierekke nedenfor). I motsetning til det langsommere mønsteret som er felles for blokk med is, der deler av isen bryter sammen isen kanten. Har disse to hendelsene over et stort område, og for en kort tid. Når det gjelder Larsen B, avgjort en 3 250 kvadratkilometer store isflak opptil tusenvis brikker i mindre enn en måned. De siste fem årene om lag 40 prosent av Larsen B forsvunnet. Dette utgjør om lag 5 700 kvadratkilometer. Det antas at Larsen A hadde vært der for over 2000 år da det var i forfall. Larsen B er trolig enda eldre.

Forskere har utviklet en teori for å forklare dette nye fenomenet der massiv is isflak bryter opp på rekordtid. De tar det til varmere somre, og at disse har ført til dannelsen dammer med vann som har smeltet på overflaten av isflaket. Det antas at vann i dammer er en mangel sprekker å åpne opp raskere og at dette innlegget har ført til at isflaket har brutt opp i flere mindre deler. I forbindelse med Larsen B kan se dammer av smelte vann i bildet fra 2002, men langt unna. Bildet er tatt like før kollapsen skjedde, noe som støtter teorien. På nyere bilder kan du se utviklingen av smelte vann dammer også Larsen C. Det er derfor grunn til å tro at det samme også vil være der.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics