På Armenia Ferie? Utforsk Et Helt Nytt Land

Har du reist til Armenia på ferie før? Da har du en helt unik reiseopplevelse, for dette er ikke et veldig populært reisemål for nordmenn for å si det mildt.

Armenia, eller offisielt republikken Armenia, er en republikk i det sørlige Kaukasus i Vest-Asia. Det er et land grenser i nord til Georgia, vest til øst, med øst til Aserbajdsjan og i sør i Iran. I sør er Armenia også en grense for den autonome republikken Nakhitsjevan, en eksklave av Aserbajdsjan. Hovedstaden er Jerevan.

Armenia ligger i det som kalles for “lille Asia”, mellom Svartehavet og Kaspihavet. Armenia, som er omgjeve av land, grenser i nord og øst til Georgia og Aserbajdsjan, og i sør og vest til Iran og Tyrkia.

Terrenget er hovedsakelig fjell med brusende stryk og få skoger. Klimaet er kontinentalt med varme somre og kalde vintre. Armenia høyeste fjell er Aragats, 4095 meter over havet.

I midten av Armenia er 1230 kvadratkilometer Lake Sevan.

– Laveste punkt: Debedfloden (400 moh)
– Naturressurser: små mengder av gull, kobber, sink

 

Armenia

Armenia, som statsdannelse er en historie som går til før vår tidsregning, eventuelt i form av den armenske kongedømmet. Gjennom historien har hatt varierende størrelser, ble en topp rundt 80 f.Kr. når det strakte seg fra Kaukasus og ned til Middelhavet. Dette kongedømmet var også det første landet som vedtok kristendommen som statsreligion, år tre hundre og første Norge ble til slutt erobret av Romerriket, det bysantinske riket, Persia, og kalifatet. Fra 1500-tallet Armenia var en del av det ottomanske imperiet og begynnelsen av 1800-tallet det kom under russisk styre. Dagens autonome regjeringen viste for første gang i 1918, etter den russiske revolusjonen, men var 1920 igjen russisk, denne gangen som en sovjetisk republikk. Sovjetunionen var Armenia og de baltiske statene, først blant de tidligere republikkene som erklærte sin uavhengighet i 1991.

Armenia grenser har historien flyttet utallige ganger, og fortrengning har skjedd, hvorfor de store gruppene som anser seg selv armenere for tiden bosatt i nabolandene. Armenia etter uavhengigheten sin har vært engasjert i en væpnet konflikt med sin nabo i øst Aserbajdsjan over de områdene som de mener har armenske befolkningen, særlig den aserbajdsjanske Nagorno-Karabakh siden 1994 kontrollert av Armenia. Denne konflikten har fortsatt ikke løst.

Et annet uavklart spørsmål gjelder ansvaret for minimum ca 2 millioner armenere som ble drept i perioden 1915 til 1920 i Vest-Armenia i Tyrkia. Med støtte av en betydelig mengde bevis hevder at den armenske folkemord ble begått, og at Tyrkia er ansvarlig for dette. Tyrkia sier i stedet at noen systematiske drap på armenere ikke skjedde. Dette er sammen med at Tyrkia en nær medarbeider av Azerbaijan, betyr at Armenia har også anstrengt forhold til sin nabo i vest.

Geografisk er Armenia ofte anses å være i Asia, men den politiske og kulturelle bånd med landet til Europa betyr at det ofte regnet blant de europeiske landene.

Armenia sin historie

Landet ble ortodoks kristendom i 301 e.Kr. og en del av de orientalske ortodokse kirken. Armenia var det første landet som vedtok kristendommen som sin offisielle religion. Som Armenia apostel og grunnlegger av den armenske kirken er nevnt martyrer Jude Thaddaeus og Bartolomeus, mens Gregor den illuminator armenske apostoliske betraktes som første katolikos kirke (patriark). Sistnevnte er etterkommer, Isak den store, reddet den armenske nasjonale enhet mens landet ble delt mellom Østromerriket og Persia, ved å delta i etableringen av armenske alfabetet, og oversettelsen av Bibelen og annen litteratur til morsmålet.

24. april startet 1915 i den daværende Osmanske riket et folkemord på armenere. Dette betydde at mellom 1-2 millioner armenere og andre kristne ble drept eller deportert, og at flere ble tvunget til å flykte. Selv i dag er det diskusjoner mellom armenere og tyrkere på hva som foregikk gjennom årene, og Tyrkia ikke anerkjenner den angitte hendelser. Se også den armenske folkemordet.

Dagens Armenia er egentlig bare i periferien i historiske Armenia, som i tillegg til dagens areal også inkludert deler av dagens østlige Tyrkia, med sentrum av den armenske nasjonen rundt innsjøen, Lake Van. Den første Republikken Armenia proklamert 28. mai 1918 og under freden i Sevres i 1920 landet skulle bli selvstendig. Avtalen er imidlertid nullifierades av fred i Lausanne, som ble tvunget ut av den nye Republikken Tyrkia, Mustafa Kemal Ataturk ledelse, som nektet å godkjenne avtalen i Sèvres. I 1922 Armenia ble okkupert av russiske bolsjevikene og 2. desember ble 1922 delt mellom Tyrkia og Sovjetunionen. I 1936 grunnla armenske sosialistiske sovjetrepublikken armenske SSR.

Armenia erklærte selvstendighet i 23 august 1990 etter Sovjetunionens sammenbrudd og deretter tok bort fra kommunismen, ble det erkjent 21 september 1991. 1988, tre år før den sovjetiske kollapsen, kalt øverste sovjet Nagorno-Karabakh autonome enklaven at dette ville bryte ut av den sovjetiske republikken Aserbajdsjan og til å bli den armenske SSR. Beslutningen ble avvist av både den sovjetiske i Baku og Moskva. Opptøyene førte til en blodig væpnet konflikt som varte frem til 1994 da en våpenhvile trådte i kraft. Den armenske styrker i Nagorno-Karabakh (verken armenske SSR og Republikken Armenia har offisielt vært aktivt involvert i konflikten) klart å sikre sin uavhengighet og etablerte en buffersone rundt i regionen. Siden 1994, den såkalte Minsk Gruppe av OSSE, USA, Russland og Frankrike i spissen, fungerte som megler i forsøk på å løse uføret..

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics