Reise til Cuba? Her er fakta om landet Cuba

Cuba er et av verdens få kommunistiske land. I tillegg til omfattende sanksjoner av USAs for over 40 år, EU har forsøkt å påvirke cubanske politikk gjennom formelle sanksjoner.

Geografi og miljø på Cuba

Cuba er et relativt lite land som i tillegg til hører inn under flere små øyer. Landet er i Det karibiske hav og 14.5 mil utenfor nærmeste amerikanske kysten, Miami. Cuba hovedstad Havana og er på hoveddisplayet nordvestlige delen. Sin kystlinje består av bukter, sandstrender, klipper og korallrev. Interiør består hovedsakelig av slettene landskap, åser og den fjerde er fjellheim. Jorden på Cuba er god og gunstig for landets jordbruk. Klimaet er tropisk med varme, fuktige somre og milde, tørre vintre. Mellom mai og oktober, har landet nedbør perioden når alvorlige tropiske stormer er vanlige fra juni og regntid. Det er utbredt avskoging på Cuba og landet sliter med å holde øyene ‘dyreliv. De fleste prosjektene er i gang for å bevare og replant skog.

Historie til Cuba

Før europeerne kom til landet, Cuba var bebodd av tre stammer India. Disse India påkjenningene dødd ut over tid, mye i forbindelse med europeerne invadering. Det var Kristoffer Columbus som i 1492 oppdaget landet og gjorde det under 1500s til den spanske kolonien. For om lag fire hundre år var det spanske kolonisering og i 1600 innførte mange afrikanske slaver for å erstatte arbeidskraft kraft fra deretter utdødd indere.

USA som har spilt en betydelig rolle for landets politiske utvikling og støttes cubanske uavhengighet fra Spania i 1898. Et år senere, men USA okkuperte landet. USAs regjering varte til 1902, da Cuba ble selvstendig, men økonomien og utenrikspolitikken fortsatt bli kontrollert av USA.

I årene som fulgte uavhengighet, suksessive demokratiske og korrupte regimer og samfunnet var preget av stor sosial ulikhet. I 1959 Fidel Castro tok makten fra president Fulgencio Batista gjennom en voldelig revolusjon, og gjorde i og med Cuba til et kommunistisk en parts staten. Hans gjenåpning av Cuba betydde radikale økonomiske programmer med store nasjonale reformer. Castro reformer og omorganisering, som søkte å frigjøre seg fra det amerikanske systemet, bidratt til økt konflikt mellom USA og Cuba. Denne konflikten ble forverret da Castro begynte å forhandle og fikk hjelp fra Sovjetunionen. I 1962, USA, altså et strengt handel SPERREFRIST som fremdeles pågår.

Samfunn og politikk i Cuba

Cuba er en sosialistisk ett-parti stat med en planlagt økonomi. Bare kommunistiske partiene til å operere i landet. Den høyeste styrende organ er nasjonalforsamlingen, men i praksis vil de aldri har avvist en proposisjon fra regjeringen.

Fidel Castro var president fra 1959 til 2006, da han trakk seg på grunn av sykdom. Dagens Raol Castro, Fidel bror, president i landet. Forholdet med den amerikanske innflytelsen er fremdeles Cuba’s politikk og samfunn, og den gamle handel blokaden har nylig blitt mer utbredt. Cuba har et velferdssystem av obligatorisk skolegang og gratis utdanning. Systemet omfatter også sykdom, foreldre permisjon og pensjoner. Helsevesenet er også gratis. Tilgjengeligheten av legene er gode, har landet hatt en mangel av narkotika, på grunn av handel SPERREFRIST.

I dag, Cuba har utviklet sin egen farmasøytisk industri og tilgang til narkotika har stabilisert seg. Cuba er ofte kritisert for ikke å være demokratisk og bryter menneskerettigheter. Fengselsstraff og henrettelser av politiske motstandere er noe som blant annet fører til kritikk.
Økonomi og handel

Kommunismen og sovjetisk innflytelse Cuba i negativ forstand, spesielt for landets økonomi. Årsaken var det Cuba er avhengige av hjelp og billig olje forsyninger fra Sovjetunionen. Cuba største importør av sukker var også bare Sovjetunionen, som har betalt over markedspris. Sukker var den største kilden til eksport i løpet av 1900-tallet på Cuba. Når den økonomiske krisen ble akutt Castro innførte en rasjonalisering for sine innbyggere. Varer som kjøtt, smør, egg og ost var nesten umulig å få tak i. Fra 1989 til 1994 falt Cuba bruttonasjonalprodukt (BNP) med trettifire prosent. Først i midten av 1990-tallet økonomien begynte å stabilisere seg. Valuta var tillatt, og det åpnet opp for private utenlandske selskaper å investere i landet. I dag, tobakk og den berømte cubanske sigarer største eksport, mens sukker eksporten har falt.

Turismen har vokst i de senere år, og Cuba er i dag et populært reisemål. Landet har også en av verdens største nikkel reserver og er en av verdens største eksportører av nikkel og kobolt. Cuba har viktige handelsforbindelser med Sør-Amerika og kjøpe billig olje i Venezuela. Mens EU og Kina har handel med Cuba.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

Våre brukere sine reisesøk:

  • reise til cuba
  • fakta om cuba
  • colombia kultur
  • reisetips cuba
  • fidel castro fakta
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics