Reise Til Kina? Om geografi, historie, samfunn og politikk i Kina

Skal du reise til Kina, bør du også vite litt grunnleggende fakta om dette enorme landet.

Kina er verdens mest befolkede land og har siden 1947 blitt ledet av det kommunistiske parti. De siste årene har landet åpnet sine grenser mot Vesten, og har hatt stor økonomisk suksess.

Geografi og miljø i Kina

Kinas størrelse og regionale forskjeller i forhold til høyde og avstand fra sjøen skaper store variasjoner i klima og natur. Den vestlige delen av landet består hovedsakelig av fjell og arid områder, mens landet i øst er dekket av frodige sletter. Mye vind har stor innvirkning på landets klima. Om vinteren dominerer polare vindene, mens varme og tropiske vinder kommer til landet i sommer. Utvinning av olje, amt kull har ført til en stor luftforurensning. Flere av de kinesiske byene er rangert blant verdens mest forurensede. Videre har utslipp fra industri har ført til knapphet på vann. Avskoging og jord erosjon er noen av årsakene til at Kina siden 1949 har mistet en femtedel av landets kulturelle områder. I Kina pågående utbyggingen av den største dam bygning i verden, tre segmenter dam. Utbyggingen er i tvil, blant annet, å fiske tilstedeværelse i elva har gått ned, og at 1,2 millioner mennesker har blitt obligatorisk flyttet.

Historie i Kina

I flere århundrer Kina var en av de mest avanserte sivilisasjoner i verden. De store oppfinnelsene av kompasset, krutt, papir og utskrift kommer fra Kina. Det har vært drevet av en rekke dynastiers og ble en lang periode med mongolsk regelen. I 1912 den kinesiske republikk ble etablert, mens Kinas siste keiserlige dynastiet avsluttet. Det nasjonalistiske partiet “Guomindang og kommunistiske parti, kjempet om makten i mange år, men ingen av dem hadde full kontroll over landet. I 1937 det brøt ut en krig mellom Kina og Japan. Uenighet mellom de to partene var til side for å slå Japan. Da Kina vant krigen i 1945, den umiddelbart brøt ut borgerkrig som koster 12 millioner mennesker livet. Den kommunist, med Mao Zedong i bly, vant, og etablerte People’s Republic of China i 1949. Tilhengere av nasjonalistisk parti, pensjonert og rettet på øya Taiwan, hvor de opprettet Republikken Kina. Mao styrte med jern knyttneve og lansert i 1966 med “The Great Proletarian Cultural Revolution”. Målet var, ifølge Mao, å utrydde alle gamle tradisjoner og praksis av kinesiske samfunnet og erstatte dem med den kommunistiske ideologi. Maos død i 1976 førte til et beløp med mer radikale elementer av kommunismen.

Samfunn og politikk i Kina

Kina er et offentlige republikk med kommunistiske parti som eneste autoriserte partiet. Studenter som i 1989 viste til den himmelske fred Square av frihet og demokrati, ble møtt med stridsvogner og flere mennesker ble slaktet. Respekt for menneskerettighetene er liten, og landets opposisjon brakt til stillhet. Korrupsjon er fortsatt som et stort problem, og årlig hundrevis folk straffes med døden for økonomiske forbrytelser. Myndighetene fortsatt driver en streng befolkningen policy og kan som regel bare familier å ha et barn. Kinesiske myndigheter er av spesiell vest kritisert for deres okkupasjon av Tibet, og deres krav om at Taiwan skal bli med fastlands-Kina som en provins.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 0.0/5 (0 vurderinger gitt)

No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics