Uganda Fakta – landet i Afrika rikt på naturressurser

Uganda er et land som er rikt på naturressurser, men dårlige ledere og mange hjemlige problemene har ført til at landet i dag står overfor alvorlige økonomiske problemer.

Geografi og miljø i Uganda

Sentral Afrika vidda er tre fjerdedeler av Ugandas landområde og det meste av landet er omtrent 900 meter over havet. Klimaet er hovedsakelig tropisk og temperaturen er fortsatt stabilt på rundt 22 grader. Savannen dekker store deler av landet, særlig etter at de fleste av landets regnskog er nedhugget. Lake Victoria deles mellom Uganda, Tanzania og Kenya, og danner en del av Uganda grensen i sør. Den forrige fiskerik innsjø er truet i dag ved alvorlige miljøproblemer. Multinasjonale selskap av trålere ødelegger fiskebestanden av overfiske. Tillegg er en del av vatnet i prosessen til å vokse igjen som følge av store mengder vann hyener og vannet hele tiden er synkende. Snikskytter, avskoging, og jord erosjon er andre miljøproblemer som for eksempel Uganda med tårer.

Historie
uganda fakta
Den nordlige Uganda var bebodd siden 3000 f.Kr. personer som hadde innvandret fra Nubia. Senere, blant annet bantusnakkende mennesker vest og folk fra Hamit radikale stamtavle fra nordøst. I nordområdene utviklet det gradvis ulike klanen samfunn, mens i sør var forskjellige kongedømmene. Fra rundt 1840 ble Nord-områder berørt av egyptiske og Sudansk slave handelsfolk og kort tid etter kom det første europeiske oppdagere av landet. I 1890 ble England og Tyskland, en avtale som førte til Uganda fikk status som et britisk protektorat. Da landet var under britisk regelen inntil sin uavhengighet i 1962. Etter ni år med vanskelige demokrati, oberst Idi Amin tok makten i et militært kupp i 1971. Etter en brutal og korrupt periode som landets ledere, ble han stort er 1979.
Samfunn og politikk

Uganda sin nåværende president, Yoweri Museveni, tok makten i forbindelse med et kupp i 1986. I mange år gjorde Vesten produserer Museveni som et eksempel på forfølgelse, men i de senere år har vært kritikk av ham økt. Det avhenger spesielt på de demokratiske reglene ikke håndheves, og at regjeringen ikke klarer å stoppe opprører gruppe Lord Resistance Army (LRA). Dette er en gruppe terrorister utfører angrep i den nordlige delen av Uganda. De siste årene har det vært en økende militarisering av Uganda samfunnet, og all politisk opposisjon blir slått hardt ned. Dette har ført mange vestlige land har frosset hjelp.
Økonomi og handel

80 prosent av Uganda befolkning er bønder og landet er selvforsynt i mat. Kaffe er den viktigste eksportert produkt og har vært i perioder på 90 prosent av landets eksportinntekter inntekter. Det er derfor svært sårbart for kaffe verdens priser. Uganda hadde en relativt god økonomisk basis som landet ble selvstendig i 1962. Idi Amin utvist, men i hans regjeringstid var det utenlandsk ekspertise og forretninger, som rammet landets økonomi hardt. I de siste årene, både i konflikt med LRA og at landet er hardt rammet av AIDS-epidemien har alvorlige konsekvenser for Uganda økonomi. Landet er nå avhengig av innholdet av finansiell støtte fra utlandet.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 2.7/5 (3 vurderinger gitt)
Uganda Fakta - landet i Afrika rikt på naturressurser, 2.7 out of 5 based on 3 ratings

Våre brukere sine reisesøk:

  • uganda fakta
  • naturressurser i uganda
  • FAKTA OM UGANDA
  • uganda historie
No comments yet.

Leave a Reply

.

shopify analytics