Vulkaner, breer og varme kilder på Island

Vulkaner, breer og varme kilder på Island

Her kommer en advarsel: Dersom du ikke allerede har lyst til å reise til Island for å oppleve den storslåtte naturen, vil du nok høyst sannsynlig dette, etter å ha lest videre…..

Den perfekte øya for å oppleve et helt spesielt landskapsområde er uten tvil Island.
Island er nesten helt og holdent oppstått som følge av vulkansk aktivitet i tertiær- og kvartærtiden. Den eldste delen av øya ble dannet for 16 millioner år siden. Landet er fortsatt et av verdens mest aktive vulkanområder.

Omtrent 30 av de omkring 200 vulkanene har vært aktive siden de første bosettingene for vel 1100 år siden. Det er ikke grunn for bekymring for turister som reiser hit på grunn av vulkanene, i gjennomsnitt er det et utbrudd hvert femte år.
Den store vulkanske aktiviteten skyldes kontinentaldriften. Island ligger faktisk tvers over den midtatlantiske rygg, en av de bruddlinjene i jordskorpen der det foregår en konstant forskyvning. Øya blir hvert år mellom en og to cm bredere fordi kontinentalplatene beveger seg vekk fra hverandre.

Om breene på Island
Mesteparten av landet består av et platå der overflaten ligger 600 til 800 meter over havet. Mange steder når fjellene opp over snøgrensen og er dekket av breer.
Vatnajökull er Europas største bre med en is tykkelse på opptil en kilometer og et areal på over 8000 km eller nesten det dobbelte av Østfold fylke. Under breen er det flere aktive vulkaner.

Vulkaner på Island
Toppene på enkelte vulkan stikker opp gjennom isen blant dem er Hvannadatshnjukur. Med sine 2119 meter over havet er vulkanen faktisk Islands høyeste punkt. Under Myrdalsjokull ligger den aktive vulkanen Katla. Når den har utbrudd, smelter isen og forårsaker store oversvømmelser på Sørlandet og særlig.

Nesten alle typer vulkaner finnes på Island. Best kjent er kjeglevulkanen Hekla, som ligger på den sør delen av øya. I middelalderen kalte man den ”Hekkenfeldt”, og man mente at den var nedgangen til helvetet. Hekla har hatt 18 utbrudd i historisk tid, og noen av dem har vært så kraftige at asken har nådd langt nedover i Europa.

Spaltevulkaner finnes på Reykjanes og flere andre steder. Størst er Eldgja nord for Myrdalsjökull. Den er 30 km lang, 200 m dyp og 600 m bred og har spydd ut enorme lavamasser som dekker 700 km.

Kraterrekker er også et vanlig fenomen. Den 25 km lange Lakagigar sørvest for Vatnajökull har over hundre selvstendige kratre. Den hadde utbrudd il 783 – 1784. Det regnes for å være det største vulkanutbrudd det i historisk tid, og ødeleggelsene var katastrofale for landet.

Varme Kilder og Fosser på Island
Som følge av den vulkanske aktiviteten fin nes det flere varme kilder på Island enn noe annet sted i verden. Noen av disse er springkilder, som jevnlig sender en kaskade av kokende vann høyt opp i luften. Springkilden Geysir er nok mest kjent og har skaffet dette fenomenet dets internasjonale betegnelse. Etter to kraftige ordskjelv sommeren 2000 er Geysir aktiv igjen etter mange års passivitet, selv om den er litt uregelmessig.
En del av det varme vannet i under- grunnen hentes opp fra borehull og brukes i utstraktgrad til boligoppvarmning.

De utallige islandske elvene byr på et stort antall imponerende og voldsomme fosser. Best kjent her er Gullfoss, som dannes av elven Hvita på Sørlandet. Europas mest vannrike foss er Dettifoss som ligger på Nordlandet i Island.

VN:F [1.9.13_1145]
Stemme: 4.5/5 (2 vurderinger gitt)
Vulkaner, breer og varme kilder på Island, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Våre brukere sine reisesøk:

 • island
 • island vulkan
 • katla vulkan
 • vulkaner på island
 • Vulkaner
 • island vulkaner
 • vulkanen katla
 • varme kilder på island
 • varmekilder på island
 • kilder

4 Responses to Vulkaner, breer og varme kilder på Island

 1. Magnar April 12, 2009 at 7:33 pm #

  Island er et fantastisk land å reise til. Du kan oppleve natur du ikke finner andre steder i verden. Den er helt unik. Ønsker du å finne mer info om Island kan du prøve linken min og skrive
  Island i søkefeltet.

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)
 2. Gruppe 2 October 8, 2009 at 9:46 am #

  Kult !!!

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)
 3. Elise og Marie April 9, 2010 at 10:35 am #

  Island er er så kult!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)
 4. Hei hei December 15, 2011 at 11:50 am #

  Dette var veldig kult og se på

  VA:F [1.9.13_1145]
  Rating: 0.0/5 (0 vurderinger cast)

Leave a Reply

.

shopify analytics